ΑΘΗΝΑ
15:09
|
03.05.2024
Μια διακομματική αντιπροσωπεία Αυστραλών βουλευτών πρόκειται να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.
Kρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Λονδίνου από το 2019
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερα από 60 μέλη της αυστραλιανής Βουλής των Αντιπροσώπων και της αυστραλιανής Γερουσίας κάλεσαν με δήλωσή τους τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη δίωξη κατά του Τζούλιαν Ασάνζ, προειδοποιώντας πως, αν ο ιδρυτής των WikiLeaks εκδοθεί στις ΗΠΑ, θα υπάρξει «οξεία και διαρκής κατακραυγή στην Αυστραλία».

Μια μικρή διακομματική αντιπροσωπεία Αυστραλών βουλευτών πρόκειται να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. Η κίνηση αυτή κέρδισε την ανοιχτή υποστήριξη 63 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας της Αυστραλίας.

Στην επιστολή τους, οι 63 βουλευτές και οι γερουσιαστές δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ του ταξιδιού στις ΗΠΑ και «είναι αποφασιστικά υπέρ της άποψης ότι η δίωξη και η φυλάκιση του Αυστραλού πολίτη Τζούλιαν Ασάνζ πρέπει να σταματήσει».

Υποστήριξαν πως η υπόθεση έχει «τραβήξει για πάνω από μια δεκαετία» και πως «είναι λάθος για τον κύριο Ασάνζ να διώκεται περαιτέρω και να του αρνούνται την ελευθερία, αν σκεφτεί κανείς τη διάρκεια και τις συνθήκες της κράτησης που έχει ήδη υποστεί».

«Δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, είναι άδικο, και λέμε ξεκάθαρα –καθώς οι φίλοι πρέπει να είναι πάντα ειλικρινείς με τους φίλους– ότι η παρατεταμένη καταδίωξη του κυρίου Ασάνζ εξαλείφει το ουσιαστικό θεμέλιο του σεβασμού που τρέφουν οι Αυστραλοί για το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ», ανέφερε η επιστολή.

Ο Ασάνζ παραμένει στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου, καθώς παλεύει ενάντια στην απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου διώκεται για κατηγορίες του νόμου περί κατασκοπείας. Οι κατηγορίες σχετίζονται με τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ καθώς και διπλωματικών τηλεγραφημάτων που δημοσιεύτηκαν από τα WikiLeaks το 2010 και το 2011.

Ο Ασάνζ αναζήτησε καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012 και παρέμεινε εκεί μέχρι το 2019. Ο Αυστραλός πολίτης συνελήφθη όταν ο Ισημερινός ανακάλεσε το διπλωματικό του καθεστώς, αφότου ο Λενίν Μορένο πήρε την προεδρία του Ισημερινού από τον Ραφαέλ Κορέα, και έκτοτε βρίσκεται στη φυλακή.

Διαβάστε ακόμα:

Οι Αυστραλοί βουλευτές και γερουσιαστές δήλωσαν ότι συμφωνούν με τα σχόλια του πρωθυπουργού, Άντονι Αλμπανίζι, ότι «φτάνει πια… και ότι τίποτα δεν εξυπηρετείται από τη συνεχιζόμενη φυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ».

Χαιρέτησαν επίσης την πρόσφατη υποστήριξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Πίτερ Ντάτον, λέγοντας ότι αυτή η δικομματική θέση «ταίριαζε με την ευρεία διακομματική και ανεξάρτητη υποστήριξη εντός του ίδιου του αυστραλιανού κοινοβουλίου, η οποία με τη σειρά της αντανακλά τις ισχυρές απόψεις της αυστραλιανής κοινωνίας».

«Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εάν ο Τζούλιαν Ασάνζ μεταφερθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα υπάρξει μια έντονη και διαρκής κατακραυγή στην Αυστραλία».

Η συγγραφή της κοινής επιστολής οργανώθηκε από τους συμπορέδρους της διακομματικής ομάδας «Bring Julian Assange»: τον ανεξάρτητο βουλευτή Άντριου Γουίλκι, τον βουλευτή των Εργατικών Τζος Γουίλσον, τη βουλεύτρια του Φιλελεύθερου Κόμματος Μπριτζίτ Άρτσερ και τον γερουσιαστή των Πρασίνων Ντέιβιντ Σούμπριτζ.

Ο συνολικός αριθμός των υπογραφόντων αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη διακομματική συναίνεση για το θέμα. Συγκριτικά, τον Απρίλιο, μια επιστολή προς τον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ συγκέντρωσε 48 υπογραφές βουλευτών και γερουσιαστών.

Οι Αυστραλοί πολιτικοί επισήμαναν την ευγνωμοσύνη τους για «τη σημαντική υποστήριξη που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τερματισμό της νομικής δίωξης του κ. Ασάνζ από μέλη του Κογκρέσου, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακαδημαϊκούς και την κοινωνία των πολιτών και μέσα από τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ προς υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας».

«Σε αυτή τη βάση ζητάμε από το Κογκρέσο, τα μέλη του Τύπου και άλλους σχετικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες να μιλήσουν τώρα για να υποστηρίξουν τον τερματισμό της δίωξης και της κράτησης του Τζούλιαν Ασάνζ», έγραψαν.

Οι Αυστραλοί πολιτικοί δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η «σωστή και καλύτερη πορεία δράσης» θα ήταν να σταματήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τη δίωξη.

Εναλλακτικά, είπαν, «μια απόφαση απλώς να εγκαταλείψει τη διαδικασία έκδοσης θα είχε το λογικό, δίκαιο και συμπονετικό αποτέλεσμα να επιτρέψει στον Ασάνζ να απελευθερωθεί από μια παρατεταμένη και σκληρή περίοδο κράτησης υψίστης ασφαλείας».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αρνήθηκε πρόσφατα τους αυστραλιανούς ισχυρισμούς ότι η δίωξη του Ασάνζ είχε διαρκέσει πολύ.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Αυστραλία τον Ιούλιο, ο Μπλίνκεν είπε ότι κατανοούσε «τις ανησυχίες και τις απόψεις των Αυστραλών».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι «πολύ σημαντικό που οι φίλοι μας εδώ» στην Αυστραλία κατανοούν τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τον «υποτιθέμενο ρόλο του Ασάνζ σε μία από τις μεγαλύτερες διακυβεύσεις διαβαθμισμένων πληροφοριών στην ιστορία της χώρας μας».

Ο Μπλίνκεν είπε ότι ο Ασάνζ φέρεται να «διακινδύνευσε πολύ σοβαρή βλάβη στην εθνική μας ασφάλεια».

Ο Αλμπανίζι πρόκειται να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στις ΗΠΑ στις 25 Οκτωβρίου.

Ο αδερφός του Ασάνζ, Γκάμπριελ Σίπτον, είπε: «Οι Αυστραλοί λένε ότι είμαστε υπέροχοι σύντροφοι με τους Αμερικανούς φίλους μας, αλλά η αντιμετώπιση του Τζούλιαν λέει διαφορετικά. Εναπόκειται στον πρωθυπουργό να λάβει αυτό το μήνυμα και να χρησιμοποιήσει την υποστήριξη από το εκλογικό σώμα για να απελευθερώσει τον Τζούλιαν».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα