ΑΘΗΝΑ
16:04
|
03.05.2024
Η εταιρεία κατασκόπευε για λογαριασμό της CIA συναντήσεις του πρώην προέδρου του Ισημερινού. Νέα έρευνα στα αρχεία της μετά από αίτημα της υπεράσπισης του Ασάνζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα στην ισπανική εφημερίδα El País, η Undercover Global S.L. (UC Global), μια ισπανική ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, η οποία έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί πως κατασκόπευε τον Τζούλιαν Ασάνζ για λογαριασμό της CIA, κατασκόπευε και τον πρώην πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα.

Σε δημοσίευμά της στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, η El País ανέφερε ότι η UC Global είχε κατασκοπεύσει τον Ασάνζ για λογαριασμό της CIA κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Η UC Global είχε σύμβαση για την προστασία της πρεσβείας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του 2019, ο ιδιοκτήτης της UC Global, Ντέιβιντ Μοράλες, είχε παράσχει στη CIA ήχο και βίντεο από τις συναντήσεις που είχε ο Ασάνζ με τους δικηγόρους και τους συναδέλφους του και ότι ο Μοράλες κανόνισε επίσης να έχουν οι ΗΠΑ άμεση πρόσβαση στις βιντεοκάμερες που ήταν εγκατεστημένες στην πρεσβεία.

Julian Assange spying: The US trail of the man whose security firm spied on  Julian Assange | Spain | EL PAÍS English
Ο Ντέιβιντ Μοράλες

Σύμφωνα με το νέο δημοσιέυμα της El País, ο διευθυντής της εταιρείας, Ντέιβιντ Μοράλες, έδωσε εντολή στους υπαλλήλους να κατασκοπεύουν τον Κορέα το 2018 και να συλλέγουν πληροφορίες για συναντήσεις του με ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των Κριστίνα Φερνάντεθ ντε Κίρχνερ, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, Ντίλμα Ρούσεφ και Χοσέ Μουχίκα.

Στη συνέχεια, η εταιρεία έδωσε αυτές τις πληροφορίες στον τότε Πρόεδρο Λένιν Μορένο, ο οποίος διαδέχθηκε τον Κορέα.

«Η Σοφία και η Άννα, οι κόρες του Κορέα, είχαν δύο φορές Trojans (ιούς μεταμφιεσμένους ως νόμιμο λογισμικό) εγκατεστημένους από την εταιρεία Tradesegur στα κινητά τους τηλέφωνα», ανέφερε η El País.

Αυτές οι πληροφορίες έρχονται, αφού η νομική ομάδα του Τζούλιαν Ασάνζ ανέλυσε το φορητό υπολογιστή του Μοράλες ως μέρος μιας υπόθεσης σε ισπανικό ποινικό δικαστήριο. Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε παραλληλισμούς μεταξύ της υπόθεσης και της έκδοσης του ιδρυτή του WikiLeaks στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ισπανική εφημερίδα είδε αναφορές της ισπανικής εταιρείας που αφορούν ένα ταξίδι που πραγματοποίησε ο Κορέα μεταξύ 18 και 24 Μαρτίου 2018, κατά το οποίο υπάλληλοι της UC Global συνόδευαν τους αξιωματούχους ως σωματοφύλακες.

Η δικαστική έρευνα αποκάλυψε ότι, εκτός από τις αναφορές που γράφτηκαν για το ταξίδι του 2018, ο Μοράλες έγραψε και άλλες εκθέσεις στα αγγλικά σχετικά με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Κορέα στο σπίτι του στις Βρυξέλλες, όπου εγκαταστάθηκε μετά την αποχώρησή του από την προεδρία. Ο Κορέα τερμάτισε τη σχέση του με την UC Global τον Μάιο του 2019, όταν ένας από τους σωματοφύλακές του του είπε ότι ο Μοράλες τους είχε ζητήσει να συντάξουν εκθέσεις για τις συναντήσεις του και τις προσωπικές και πολιτικές του δραστηριότητες, σημειώνει η El País.

Απόπειρα εκβιασμού για ανανέωση του συμβολαίου της UC Global

Στα νέα αποδεικτικά στοιχεία προστίθενται και προσωπικές φωτογραφίες ενός μέλους της διπλωματικής αποστολής του Ισημερινού στο Λονδίνο, οι οποίες βρέθηκαν σε ένα φλασάκι κρυμμένο μέσα σε ένα χρηματοκιβώτιο στα κεντρικά γραφεία της UC Global στη Χερέθ ντε λα Φροντέρα. Παρά την ενοχοποιητική σημασία τους, αυτές οι εικόνες δεν περιλαμβάνονταν στο υλικό που παρέδωσε η αστυνομία στον δικαστή κατά την πρώτη έρευνα στις συσκευές του Μοράλες.

Ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που κατέθεσαν στην καταγγελία του Ασάνζ κατά του Μοράλες παρείχε στον δικαστή μια αναφορά που περιελάμβανε προσωπικές φωτογραφίες του διπλωμάτη. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από έναν ιδιωτικό σκληρό δίσκο που ανήκε στον διπλωμάτη, ο οποίος αντιγράφηκε ένα βράδυ από έναν υπάλληλο της UC Global. Το οικείο υλικό παραδόθηκε από τον Μοράλες στον Μπολίβαρ Γκαρσές, διευθυντή της Senain, της πλέον ανενεργής εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισημερινού, όταν ενημερώθηκε ότι η σύμβαση τη εταιρείας του με την πρεσβεία του Λονδίνου επρόκειτο να τερματιστεί, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα.

Οι συνομιλίες μέσω της εφαρμογής WhatsApp μεταξύ του Μοράλες και των υπαλλήλων του υποδηλώνουν ότι σκόπευε να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες ως χαρτί εκβιασμού προκειμένου να μην χάσει τη σύμβαση, η οποία τελικά ανατέθηκε σε εταιρεία του Ισημερινού.

Ο Μοράλες ισχυρίστηκε ότι οι φωτογραφίες βρέθηκαν στην κατοχή του μετά από μια «ανάλυσης ασφαλείας» στον υπολογιστή του διπλωμάτη και ότι, όταν είδε το περιεχόμενο, αποφάσισε να το πει στον Γκαρσές.

Ο διπλωμάτης που εικονίζεται στις φωτογραφίες μήνυσε τον Μοράλες και δήλωσε ότι το υλικό δεν ήταν στον υπολογιστή του, αλλά σε σκληρό δίσκο που άφησε για λίγες μέρες στο γραφείο του στην πρεσβεία.

Η απόπειρα εκβιασμού έγινε «όχι μόνο στον συνταγματάρχη Γκαρσές, αλλά και στον στρατηγό που ήταν επικεφαλής της Senain, σε άλλους αξιωματούχους και στον υφυπουργό Εξωτερικών», ισχυρίστηκε ο διπλωμάτης.

Νέα στοιχεία για τη σύνδεση των καμερών της πρεσβείας του Ισημερινού με τη CIA

Τα νέα στοιχεία από το φορητό υπολογιστή του Μοράλες έδωσαν νέες ενδείξεις και για την υποτιθέμενη παράδοση των ηχογραφήσεων των συνομιλιών μεταξύ του Ασάνζ και των δικηγόρων του στη CIA, αναφέρει η El País.

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Μοράλες έστειλε ένα email στους υπαλλήλους του, στο οποίο ανέφερε ότι του είχαν δοθεί οδηγίες να προγραμματίσει τη ροή των καμερών και των μικροφώνων που κατέγραφαν τις δραστηριότητες του ιδρυτή των Wikileaks. Τους είπε ότι θα πρέπει να προγραμματιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι κάτοικοι του Ισημερινού «να βλέπουν μόνο αυτό που μας ενδιαφέρει […] και όχι ποιος έχει περισσότερες συνδέσεις ή ποιος είναι συνδεδεμένος με το σύστημα».

Οι οδηγίες στα Αγγλικά για τη δημιουργία ενός δεύτερου χρήστη για πρόσβαση στις κάμερες για τις ΗΠΑ, εμφανίστηκαν σε ένα αρχείο PowerPoint που επισυναπτόταν σε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με το όνομα Instruccions-Condensed.ppts, αναφέρει η εφημερίδα.

Η νέα έρευνα στα αρχεία της εταιρείας του Μοράλες έγινε μετά από αίτημα της υπεράσπισης του Ασάνζ και με εντολή του δικαστή Πεντράζ. Το άνοιγμα των αρχείων έγινε εντός του δικαστηρίου και παρουσία της δικαστικής αρχής.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του Ασάνζ, η διαφορά ανάμεσα στον όγκο των αρχείων που ανασύρθηκαν από την αστυνομία από τις συσκευές του Μοράλες και στον όγκο των αρχείων που ανασύρθηκαν τώρα αντιστοιχεί σε 213,1 GB: 551.616 αρχεία και 973 αρχεία αλληλογραφίας.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι στην αρχική της έρευνα χρησιμοποίησε ένα αυτόματο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι τα το ρεπορτάζ της El País και τα τεκταινόμενα στο ισπανικό δικαστήριο έχουν λάβει ως τώρα ελάχιστη προσοχή. Ωστόσο, αποτελούν γροθιά στην απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου για έκδοση του ηρωικού δημοσιογράφου στις ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραήλ: Καταγγελία στον ΟΟΣΑ κατά της Τουρκίας για την διακοπή των εμπορικών σχέσεων

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα