ΑΘΗΝΑ
20:31
|
27.04.2024
Ο συνιδρυτής των WikiLeaks θα ασκήσει τώρα την «τελική» του έφεση επί της διαταγής έκδοσής του στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο συνιδρυτής των WikiLeaks πρόκειται να ασκήσει την «τελική» του έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την απόρριψη της τελευταίας του ένδικης έφεσης εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Σε μια απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη βδομάδα, ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζόναθαν Σουίφτ, απέρριψε και τους οκτώ λόγους της προσφυγής του Ασάνζ εναντίον της διαταγής έκδοσης του στις ΗΠΑ, την οποία υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο η τότε υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, χαρακτήρισε την κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ ως επίθεση στη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου. «Κοιτάζω με ανησυχία την επικείμενη έκδοση του δημοσιογράφου Τζούλιαν Ασάνζ. Ο Ασάνζ έχει κάνει σημαντική δουλειά για να καταγγείλει τις παράνομες ενέργειες ενός κράτους εναντίον ενός άλλου», έγραψε στο Twitter το Σάββατο ο Λούλα.

Η σύζυγος του Ασάνζ, Στέλλα Μόρις, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο σύζυγός της θα ζητήσει άλλη μια «δημόσια ακρόαση ενώπιον δύο νέων δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο και παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα κερδίσουμε».

«Είναι σημαντικό να κινητοποιηθούμε όλοι για την υπεράσπισή του», πρόσθεσε ο Βραζιλιάνος ηγέτης, τονίζοντας ότι η παρατεταμένη κράτηση του συνιδρυτή των WikiLeaks «αντίβαίνει στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου».

Αφού παρευρέθηκε στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ΄ στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα, ο Λούλα κατήγγειλε την κράτηση του Ασάνζ ως «ντροπή» και ως κάτι «τρελό».

Ο Αυστραλός υπήκοος, ο οποίος μαραζώνει στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς του Λονδίνου από το 2019, έγραψε πρόσφατα σε επιστολή του προς τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ ότι «ως πολιτικός κρατούμενος, που κρατείται κατ’ ευχαρίστηση της Μεγαλειότητάς σας για λογαριασμό ενός ντροπιασμένου ξένου κυρίαρχου, έχω την τιμή να διαμένω μέσα στα τείχη αυτού του παγκοσμίου επιπέδου θεσμού», προσκαλώντας τον μονάρχη να επισκεφθεί τη γεμάτη αρουραίους φυλακή.

Ο Ασάνζ συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές αφού ο Ισημερινός ανακάλεσε το καθεστώς του ασύλου που του είχε παραχωρήσει και επέτρεψε στην αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου να τον απομακρύνει από την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο. Την ημέρα της σύλληψής του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιδίκασε τον Ασάνζ με 17 κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να τον βάλει πίσω από τα κάγκελα για 175 χρόνια.

Οι κατηγορίες προκύπτουν από τη δημοσίευση απόρρητου υλικού που έλαβαν καταγγέλλοντες, συμπεριλαμβανομένων απόρρητων εγγράφων που υποστηρίζουν εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αν και ο Ασάνζ δεν «χακάρισε» προσωπικά αυτά τα υλικά, εξακολουθούσε να κατηγορείται για τη δημοσίευσή τους.

Η ομάδα υπεράσπισής του αντιμετωπίζει επί του παρόντος ένα αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ, αλλά μια προηγούμενη έφεση της εντολής έκδοσης του Ιουνίου 2020 απορρίφθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Στις 6 Ιουνίου, ο δικαστής Τζόναθαν Σουιφτ του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αγγλίας και της Ουαλίας απέρριψε και τους οκτώ λόγους που επικαλέστηκε στην έφεσή του, δίνοντας στον συνιδρυτή των WikiLeaks προθεσμία πέντε ημερών για να υποβάλει ξανά έφεση σε μια ομάδα δύο δικαστών.

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), η προσφυγή της επόμενης εβδομάδας θα είναι η τελευταία ευκαιρία του Ασάνζ ενάντια στην έκδοση, εκτός εάν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα