ΑΘΗΝΑ
20:32
|
27.04.2024
Μια υπόθεση δυο ακτιβιστών που εκκρεμούσε από το 2013 εκδικάστηκε στο Μπαγκλαντές καταδικάζοντας τους σε φυλάκιση δύο ετών.
Ο Μπαγκλαντεσιανός ακτιβιστής Αντιλούρ Ραχμάν Καν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο του Μπαγκλαντές καταδίκασε δύο εξέχοντες ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε δύο χρόνια φυλάκιση, κάτι που σύμφωνα με τους επικριτές αποτελεί μέρος μιας καταστολής ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Ο Αντιλούρ Ραμάν Χαν και ο Νασιρουντίν Ελάν από την οργάνωση δικαιωμάτων Odhikar αρνούνταν πάντα τις κατηγορίες δεκαετιών ότι δημοσίευσαν μια αναφορά με ψευδείς πληροφορίες.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η έκθεσή τους για τις δολοφονίες των δυνάμεων ασφαλείας το 2013 «υπονόμευσε» την εικόνα της χώρας.

Οι δυο τους καταδικάστηκαν την Πέμπτη στη Ντάκα μετά από 10ετή δικαστική διαδικασία.

Δεκάδες διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των δύο ανδρών, λέγοντας ότι δεν πέρασαν από μια δίκαιη δίκη.

Και οι δύο ακτιβιστές έχουν περάσει δεκαετίες τεκμηριώνοντας χιλιάδες υποτιθέμενες εξωδικαστικές δολοφονίες, εξαφανίσεις ακτιβιστών της αντιπολίτευσης και αστυνομικές βιαιότητες στο Μπαγκλαντές.

Καταδικάστηκαν για μια έκθεση του Odhikar που δημοσιεύτηκε το 2013 σχετικά με μια διαμαρτυρία μιας ισλαμιστικής ομάδας που είχε προσπαθήσει να επιβάλει μια αυστηρότερη μορφή θρησκείας στην κοινωνία του Μπαγκλαντές.

Η έκθεσή τους τεκμηριώνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 61 άτομα, μεταξύ των οποίων παιδιά, σε μια ολονύκτια επιχείρηση στη Ντάκα για την απομάκρυνση των διαδηλωτών.

Ο Χαν και ο Ελάν συνελήφθησαν λίγο μετά τη δημοσίευση της έκθεσης και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Οι κατηγορίες επιλήφθηκαν ξανά από τους εισαγγελείς το τελευταίο διάστημα.

«Καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκιση για δημοσίευση και κυκλοφορία ψευδών πληροφοριών, πληγώνοντας θρησκευτικά αισθήματα και υπονόμευσης της εικόνας του κράτους», ο εισαγγελέας Nazrul Islam Shamim.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επισημάνει ότι οι εισαγγελικές ενέργειες για την υπόθεσή τους δεν προχώρησαν μέχρι το 2021 – μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά της επίλεκτης παραστρατιωτικής δύναμης του Μπαγκλαντές για φερόμενη συμμετοχή σε εκατοντάδες αναγκαστικές εξαφανίσεις και δολοφονίες από το 2009.

Την περασμένη εβδομάδα, τα Ηνωμένα Έθνη τόνισαν επίσης ότι και οι δύο άνδρες αντιμετώπισαν παρενόχληση και εκφοβισμό ενώ βρίσκονταν υπό εγγύηση.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των δύο ανδρών, λέγοντας ότι η δίκη τους αμαυρώθηκε με «δεόντως παραβιάσεις», όπως η αποτυχία παροχής κρίσιμων πληροφοριών στην υπεράσπιση μέχρι μία ημέρα πριν από την ακρόαση.

Εκτός από τη στόχευση των ηγετών του Odhikar, η κυβέρνηση παρενέβη στην ικανότητα της οργάνωσης να διεξάγει το έργο της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εμποδίζοντας την πρόσβασή τους σε κεφάλαια και αφήνοντας την αίτηση ανανέωσης της εγγραφής της σε εκκρεμότητα από το 2014, αναφέρεται σε δήλωση που υπογράφεται από 39 διεθνείς ομάδες δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση της Σεΐχη Χασίνα έχει κατηγορηθεί ότι στοχοποιεί ακτιβιστές και πολιτικούς αντιπάλους από τότε που έγινε ηγέτης του Μπαγκλαντές το 2009 – κάτι που η ίδια αρνείται.

Πέρυσι, η κυβέρνηση ακύρωσε την άδεια λειτουργίας της Odhikar, κατηγορώντας την ότι αμαύρωσε την εικόνα της χώρας.

Υπό την ηγεσία του Khan και του Elan, ο Odhikar είχε συνεργαστεί στενά με τον ΟΗΕ και τις διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι εκθέσεις της αναφέρθηκαν επίσης στις εκθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η φυλάκιση των ακτιβιστών έρχεται μόλις τέσσερις μήνες πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές στο Μπαγκλαντές και εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων για τη διασφάλιση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα