ΑΘΗΝΑ
16:18
|
27.04.2024
Είναι μέρος μιας ομάδας 1.390 κατηγορουμένων για τις ταραχές που σημειώθηκαν στις 8 Ιανουαρίου, όταν οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια.
Δικαστήριο στη Βραζιλία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Πέμπτη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας καταδίκασε τον Αέσιο Λούσιο Κόστα Περέιρα, έναν δεξιό εξτρεμιστή που συμμετείχε στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου κατά του νεοεκλεγέντα τότε προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, σε 17 χρόνια φυλάκιση.

Είναι μέρος μιας ομάδας 1.390 κατηγορουμένων για τις ταραχές που σημειώθηκαν στις 8 Ιανουαρίου, όταν υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια στην πλατεία των Τριών Εξουσιών.

Η ενοχή του Κόστα Περέιρα αποφασίστηκε ομόφωνα, ανακοίνωσε η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ρόζα Βέμπερ. Τα γεγονότα συνέβησαν οκτώ ημέρες μετά την ορκωμοσία του Λούλα, ο οποίος νίκησε ξεκάθαρα τον Μπολσονάρου στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου 2022.

Ωστόσο, αυτός ο Μπολσονάρου δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα των εκλογών και ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν.

Ο εισηγητής δικαστής Αλεσάντρε ντε Μοράες αποδέχτηκε τις κατηγορίες για παράνομη οργάνωση, βίαιη κατάργηση του δημοκρατικού κράτους δικαίου, πραξικόπημα και καταστροφή δημόσιας περιουσίας. Πρότεινε ποινή φυλάκισης 17 ετών και υποστηρίχθηκε από άλλα μέλη του δικαστικού σώματος.

Ο δικαστής Κριστιάνο Ζανίν, πρώην προσωπικός δικηγόρος του Λούλα, ζήτησε να μειωθεί η ποινή σε 15 χρόνια, ενώ ο δικαστής Λουίς Ρομπέρτο Μπαρόζο την όρισε σε δέκα χρόνια.

Η ασυμφωνία κορυφώθηκε όταν ο αναθεωρητής Κάσιο Νούνες Μάρκες απέρριψε ορισμένες από τις κατηγορίες, όπως η κατηγορία για πραξικόπημα, η οποία κατά τη γνώμη του δεν μπορούσε να εφαρμοστεί αφού η ανατροπή του Λούλα δεν ολοκληρώθηκε. Με παρόμοιο τρόπο μίλησε και ο δικαστής Αντρέ Μεντόνκα.

Τόσο ο Νούνες Μάρκες όσο και ο Μεντόνκα έχουν σαφώς συντηρητικό προφίλ και είναι οι μόνοι που έφτασαν στο Ανώτατο Δικαστήριο χάρη στον Μπολσονάρου, ο οποίος τους πρότεινε ακριβώς λόγω της ευθυγράμμισής τους με τις πολιτικές του ιδέες.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα