ΑΘΗΝΑ
14:54
|
27.04.2024
Η διοικητική κράτηση του Χαλίλ Αουαουντέχ έπαυσε σήμερα. Ο Παλαιστίνιος κρατούμενος είχε πραγματοποιήσει 172 μέρες απεργίας πείνας το 2022.
Ο Αουαουντέχ κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας του το 2022
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής ενημέρωσαν απροσδόκητα τον 40χρονο Παλαιστίνιο κρατούμενο Χαλίλ Αουαουντέχ, από το Αλ- Χαλίλ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για την απόφασή τους να τον απελευθερώσουν από τη φυλακή Ofer.

Ο Αουαουντέχ θα αποφυλακιζόταν κανονικά στις 2 Οκτωβρίου 2022, αποφυλάκιση την οποία είχε κερδίσει μετά από απεργία πείνας.

Ωστόσο, με διάφορες αφορμές η κράτησή του συνέχισε να παρατείνεται ξανά και ξανά.

Ισραηλινό δικαστήριο καταδίκασε τον 40χρονο Αουαουντέχ σε 16 μήνες φυλάκισης για φερόμενη απόπειρα να εισάγει ένα τηλέφωνο στη φυλακή τον Μάρτιο.

Τον Αύγουστο του 2022, ο Αουαουντέχ ανέστειλε την απεργία πείνας του μετά από 172 ημέρες, αφού κατέληξε σε γραπτή συμφωνία για τον ορισμό ανώτατου ορίου για τη διοικητική του κράτηση και για την αποφυλάκισή του στις 2 Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και του κινήματος της Ισλαμικής Τζιχάντ περιελάμβανε προσπάθειες για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης του αιχμάλωτου Αουαουντέχ με αιγυπτιακή μεσολάβηση.


Ο Χαλίλ Αουαουντέχ , πατέρας τεσσάρων κοριτσιών, συνελήφθη στις 27 Δεκεμβρίου 2021 και εκδόθηκε εναντίον του διάταγμα διοικητικής κράτησης για περίοδο έξι μηνών.

Ξεκίνησε απεργία πείνας στις 3 Μαρτίου 2022 ενάντια στη διοικητική του κράτηση. Η απεργία πείνας του διήρκεσε 111ημέρες και διεκόπη όταν η ισραηλινή στρατιωτική εισαγγελία δεσμεύτηκε να μην παρατείνει τη διοικητική του κράτηση.

Ωστόσο, κάποιες μέρες αφότου ανέστειλε την απεργία του, εκδόθηκε νέο διάταγμα διοικητικής κράτησης για τέσσερις μήνες. Στις 2 Ιουλίου 2022 ο Αουαουντέχ αποφάσισε να επιστρέψει σε απεργία πείνας μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά του.

Το Ίδρυμα Muhjat Al-Quds ανακοίνωσε στις 31 Αυγούστου ότι ο Αουαουντέχ ανέστειλε την απεργία πείνας του μετά από 172 ημέρες, καθώς επετεύχθη γραπτή συμφωνία να οριστεί ανώτατο όριο για τη διοικητική του κράτηση και να αποφυλακιστεί στις 2 Οκτωβρίου.

Αυτή η συμφωνία, ωστόσο, δεν εφαρμόστηκε, με την κράτησή του να παρατείνεται συνεχώς και τον Αουαουντέχ να απελευθερώνεται τελικά σχεδόν ένα χρόνο μετά.

Ο Αουαουντέχ κατάγεται από την πόλη Ιντνά, δυτικά του Αλ-Χαλίλ, στη νότια Δυτική Όχθη. Δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές του σπουδές λόγω επανειλημμένων συλλήψεων και κρατήσεων σε ισραηλινές φυλακές, που ανέρχονται σε μέχρι και 12 χρόνια συνολικά, συμπεριλαμβανομένων και 6 ετών διοικητικής κράτησης.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα