ΑΘΗΝΑ
02:37
|
09.05.2024
Η νέα δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ ζήτησε να του αφαιρεθεί η ισραηλινή υπηκοότητα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας από τους μακροβιότερους Παλαιστίνιους κρατούμενους του Ισραήλ αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση της ποινής κάθειρξης 40 ετών, καθώς μέλη της νέας δεξιάς κυβέρνησης ζήτησαν να του αφαιρεθεί η υπηκοότητα.

Ο Καρίμ Γιουνίς, 60 ετών, καταδικάστηκε για την απαγωγή και τη δολοφονία του Ισραηλινού στρατιώτη Αβραάμ Μπρόμπεργκ το 1983 στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Εξέτισε τη μεγαλύτερη συνεχόμενη ποινή από οποιονδήποτε Παλαιστίνιο, σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Στην γενέτειρά του, το ισραηλινό αραβικό χωριό Άρα, ο Γιουνίς έγινε δεκτός ως ήρωας. Καλυμμένος με ένα παραδοσιακό παλαιστινιακό σάλι, τον υποδέχτηκε η οικογένεια, οι φίλοι και οι υποστηρικτές του, φωνάζοντας και μεταφέροντάς τον στους δρόμους στους ώμους τους.

«Ήταν 40 χρόνια γεμάτα ιστορίες, ιστορίες κρατουμένων και κάθε ιστορία είναι μια ιστορία ενός έθνους», είπε ο Γιούνις. «Είμαι πολύ περήφανος που είμαι ένας από αυτούς που έκαναν θυσίες για την Παλαιστίνη και ήμασταν έτοιμοι να θυσιάσουμε περισσότερα για χάρη της υπόθεσης της Παλαιστίνης».

Οι Άραβες στο Ισραήλ αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού και οι περισσότεροι είναι απόγονοι Παλαιστινίων που παρέμειναν στο νεοϊδρυθέν κράτος μετά τον πόλεμο ανεξαρτησίας του 1948.

Έχουν συζητήσει επί μακρόν τη θέση τους στην πολιτική του Ισραήλ, εξισορροπώντας την παλαιστινιακή τους κληρονομιά με την ισραηλινή τους ιθαγένεια, με πολλούς να ταυτίζονται ως ή με τους Παλαιστίνιους.

Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν τους αδελφούς που φυλακίστηκαν από το Ισραήλ ως ήρωες σε έναν αγώνα για κρατική υπόσταση σε εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή το 1967. Το Ισραήλ θεωρεί τρομοκράτες όσους καταδικάστηκαν για βία κατά των πολιτών του.

Την Τρίτη, ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών Αριέ Ντερι ζήτησε να αφαιρεθεί η ισραηλινή υπηκοότητα από τον Γιουνίς.

«Η ανάκληση της υπηκοότητάς του θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα», έγραψε ο Ντέρι σε επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα του Ισραήλ, «όταν μιλάμε για κάποιον που έχει γίνει σύμβολο διάπραξης εγκληματικών πράξεων τρομοκρατίας».

Ορισμένοι συγγενείς Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στην παλαιστινιακή βία έχουν επίσης εκφράσει την υποστήριξή τους σε αυτό το είδος μέτρου.

«Η ισραηλινή υπηκοότητα είναι προνόμιο. Ένας Ισραηλινός πολίτης δεν μπορεί να κρατά μια ισραηλινή ταυτότητα με το ένα χέρι και να σκοτώνει έναν στρατιώτη με το άλλο και δεν μπορεί ο δολοφόνος να απελευθερωθεί από τη φυλακή και να τριγυρνά όπως οποιοσδήποτε στο έθνος μας», είπε ο ανιψιός του Αβραάμ Μπρόμπεργκ. ονόμασε επίσης τον Αβραάμ στη μνήμη του θείου του, είπε στον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla τη Δευτέρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα