ΑΘΗΝΑ
06:33
|
03.05.2024
Το προηγούμενο διάστημα έγιναν συστηματικές προσπάθειες από το κατεστημένο της Ταϊλάνδης να παραγκωνιστεί ο νικητής των εκλογών Πίτα Λιμτζαροενράτ.
Ο ηγέτης του κόμματος Move Forward, Πίτα Λιμτζαροενράτ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πίτα Λιμτζαροενράτ, ηγέτης του προοδευτικού κόμματος Move Forward της Ταϊλάνδης, παραιτήθηκε την Παρασκευή 15/9/2023, μερικούς μήνες αφότου πέτυχε μια εκπληκτική εκλογική νίκη παρουσιάζοντας μια μεταρρυθμιστική πολιτική ατζέντα που απείλησε να ανατρέψει το πολιτικό status quo της χώρας.

Με ένα κύμα υποστήριξης από τη νεολαία και την πόλη, το Move Forward ήταν η τεράστια έκπληξη των εκλογών του Μαΐου, συντρίβοντας κόμματα που υποστηρίζονταν από το ισχυρό στρατιωτικό και βασιλικό κατεστημένο, προτού εμποδιστεί από τους συντηρητικούς νομοθέτες να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το Move Forward αντιπροσωπεύει τώρα το μεγαλύτερο μέρος της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, και διατηρεί σημαντική πολιτική επιρροή έχοντας κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ και γύρω από αυτήν και κατακτώντας βασικά αστικά κέντρα και ορισμένα συντηρητικά προπύργια.

Ο Πίτα, 43 ετών, που είχε σπουδάσει στο Χάρβαρντ, απορρίφθηκε δύο φορές από το κοινοβούλιο για να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού καθώς διορισμένοι από τον στρατό γερουσιαστές προσπάθησαν να σταματήσουν το Move Forward, μερικοί για τα αμφιλεγόμενα σχέδιά του να τροποποιήσει έναν νόμο που απομονώνει τη μοναρχία από την κριτική.

Αυτή τη στιγμή έχει ανασταλεί από το κοινοβούλιο λόγω δικαστικής υπόθεσης σχετικά με την καταλληλότητά του για υποψηφιότητα, λόγω μετοχών που κατείχε σε εταιρεία μέσων ενημέρωσης, κάτι το οποίο είναι αντίθετο στους εκλογικούς κανόνες. Η Πίτα αρνήθηκε ότι έσφαλε με κάποιον τρόπο.

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι με το Move Forward και τους συμπολίτες μου με όλες μου τις δυνάμεις για να οδηγήσω την αλλαγή που ελπίζουμε», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα