ΑΘΗΝΑ
14:21
|
03.05.2024
Ο πρόεδρος του Μεξικού ξεκαθάρισε: «Έχουμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου και προσκαλούμε τους πάντες».
Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ υπερασπίστηκε τη Δευτέρα την παρουσία ρωσικής στρατιωτικής μονάδας σε παρέλαση το Σαββατοκύριακο για την ημέρα της ανεξαρτησίας του Μεξικού, μετά την έντονη κριτική ότι η χώρα του έδωσε βήμα στις δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Μεξικό, πολιτικοί της αντιπολίτευσης και μέσα ενημέρωσης επέκριναν την απόφαση να επιτραπεί σε ρωσική μονάδα να συμμετάσχει το Σάββατο, αλλά ο Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι το Μεξικό επέτρεψε σε οποιαδήποτε χώρα να συμμετάσχει.

«Έχουμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου και προσκαλούμε τους πάντες», είπε ο Λόπες Ομπραδόρ σε τακτική κυβερνητική συνέντευξη Τύπου, αφού σημείωσε ότι η παρουσία της ρωσικής μονάδας πυροδότησε «σκάνδαλο».

Ο αριστερός Λόπες Ομπραδόρ, προσπάθησε να κρατήσει το Μεξικό ουδέτερο στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, προτείνοντας κάποια στιγμή ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ωστόσο, η κυβέρνησή του έχει υποστηρίξει ορισμένα σημαντικά ψηφίσματα του ΟΗΕ που επικρίνουν τον ρόλο της Ρωσίας στη σύγκρουση.

Η πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Μεξικό, Οξάνα Ντραμαρέτσκα, είπε στο X ότι η παρέλαση είχε «μολυνθεί» από τη συμμετοχή μιας ρωσικής μονάδας που είπε ότι ήταν «βαμμένη με αίμα».

«Πόσο συνεπής είναι κύριε Λόπες Ομπραδόρ με την πολιτική σας ουδετερότητας και καταδίκης της επιθετικότητας κατά της χώρας μου;», έγραψε η Ντραμαρέσκα στην πλατφόρμα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Μεξικό γιόρτασε τη συμμετοχή του 154ου Συντάγματος Preobrazhenskiy στην εκδήλωση.

«Ζήτω η φιλία μεταξύ Μεξικού και Ρωσίας!», είπε η ρωσική πρεσβεία στο X.

Μεταξύ άλλων συμμετείχαν μονάδες από τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κίνα, τη Βενεζουέλα, τη Σρι Λάνκα, το Νεπάλ, την Κούβα και τη Νικαράγουα.

Η συμμετοχή της Νικαράγουας δέχτηκε επίσης κριτική, με την κυβέρνηση της χώρας της Κεντρικής Αμερικής να δέχεται πυρά για πάταξη της αντιπολίτευσης από τον Πρόεδρο Ντάνιελ Ορτέγκα. Ο Ορτέγκα υποστηρίζει ότι οι αντίπαλοί του προσπάθησαν να σχεδιάσουν ένα πραξικόπημα.

Ο Σοτίλ Γκαλβέζ, ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στο Μεξικό, επέκρινε τον Λόπεζ Ομπραδόρ, λέγοντας στο X ότι «είχε ξεκαθαρίσει ότι οι φίλοι του είναι δικτάτορες και όχι δημοκράτες».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα