ΑΘΗΝΑ
13:29
|
12.05.2024
Η περιβαλλοντολόγος και πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού θα προσπαθήσει να κερδίσει ξανά τις εκλογές για το MORENA απέναντι στην υποψήφια της αντιπολίτευσης.
Η πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, Κλαούδια Σέινμπαουμ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κυβερνών κόμμα του Μεξικού, MORENΑ, εξέλεξε την πρώην δήμαρχο της Πόλης του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ ως υποψήφια του για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Αν εκλεγεί, θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.

Οι Μεξικανοί θα προσέλθουν στις κάλπες στις 2 Ιουνίου για να εκλέξουν τον αντικαταστάτη του δημοφιλούς προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (AMLO), ο οποίος απαγορεύεται από το σύνταγμα να υπηρετήσει μια δεύτερη εξαετή θητεία.

Η 61χρονη Σέινμπαουμ επιλέχθηκε σήμερα μετά από μια σειρά ψηφοφοριών μελών του κόμματος.

Ο πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου του κόμματος, Αλφόνσο Ντουράζο, είπε ότι η Σέινμπαουμ προηγήθηκε του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Μαρσέλο Έμπραντ, που ήρθε δεύτερος, με διψήφιο ποσοστό σε πέντε κομματικές ψηφοφορίες.

«Σήμερα ο μεξικανικός λαός αποφάσισε», είπε γελαστή η Σέινμπαουμ ενώπιον υποστηρικτών της που φώναζαν «πρόεδρος, πρόεδρος, πρόεδρος».

«Θα κερδίσουμε το 2024», πρόσθεσε.

Η Σέινμπαουμ είναι στενός σύμμαχος του Προέδρου ΑΜΛΟ. Το MORENA ελέγχει 22 από τις 32 πολιτείες του Μεξικού. Το 2018 ο ΑΜΛΟ έγινε ο πρώτος υποψήφιος τα τελευταία 30 χρόνια που κέρδισε με καθαρή πλειοψηφία τις προεδρικές εκλογές, παίρνοντας σχεδόν το 55% των ψήφων.

Απέναντι στο MORENA και την υποψήφιά του, ένας ευρύς συνασπισμός της αντιπολίτευσης επέλεξε ως υποψήφια του την περασμένη βδομάδα την Σότσιλ Γκάλβες.

Διαβάστε ακόμα:

Μερικές ώρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την ανάδειξη της Σέινμπαουμ ως υποψήφια πρόεδρο του κόμματος, ο μειοψηφήσας Μαρσέλο Έμπραντ παραπονέθηκε για παρατυπίες στη διαδικασία, καλώντας για επανάληψή της και κατηγορώντας το κόμμα του ότι μοιάζει όλο και περισσότερο με το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) που κυβέρνησε το Μεξικό για 71 χρόνια, επιτρέποντας σε κάθε πρόεδρο να επιλέγει τον διάδοχό του.


Ο Έμπραντ δε βρισκόταν στην αίθουσα όταν η Σέινμπαουμ ανακηρύχθηκε νικήτρια, λέγοντας σε μεξικανικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι αυτός και η ομάδα του είχαν απομακρυνθεί από το κτίριο. Είπε ότι θα αποφασίσει τη Δευτέρα πώς θα προχωρήσει.

Οι υποψήφιες πρόεδροι

Η περιβαλλοντολόγος στο επάγγελμα Σέινμπαουμ τοποθετείται στα αριστερά του ιδεολογικού φάσματος και η εκλογή της θεωρείται πως αντιπροσωπεύει μια συνέχεια της κοινωνικής ατζέντας του ΑΜΛΟ.

Η Σέινμπαουμ έχει επανειλημμένα κατακρίνει τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές των προηγούμενων προέδρων του Μεξικού, κατηγορώντας τους για την ανισότητα και τα υψηλά επίπεδα βίας στη χώρα.

Η αντίπαλός της, Σότσιλ Γκάλβες, από την άλλη, εκπροσωπεί το Ευρύ Μέτωπο για το Μεξικό, έναν συνασπισμό του συντηρητικού Κόμματος Εθνικής Δράσης, του μικρού προοδευτικού Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης και του PRI.

Η Γκάλβες έχει εκλεγεί με το Κόμμα Εθνικής Δράσης στη Γερουσία, αλλά δεν είναι μέλος του.

Ο στρατηγός Αντόνιο Σόλα, ο οποίος συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του Κόμματος Εθνικής Δράσης και του πρώην προέδρου Φελίπε Καλδερόν το 2006 και αργότερα στην καμπάνια ενός από τα κόμματα που βοήθησαν τον ΑΜΛΟ να εκλεγεί, πιστεύει ότι η εικόνα του αουτσάιντερ και η επικοινωνιακή άνεση της Γκάλβες θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν.

Με το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου να βιώνει το τέλος μιας πολιτικής εποχής που κυριαρχείται από παραδοσιακούς υποψηφίους, οι αναδυόμενες προσωπικότητες είναι εκείνες που «κλωτσούν το σύστημα», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπελγκόροντ: Νεκροί και δεκάδες εγκλωβισμένοι στα ερείπια πολυκατοικίας

Ξεκίνησε η αποστολή των φακέλων για την επιστολική ψήφο

Εκλογική αναμέτρηση Σάντσεθ και αυτονομιστών στην Καταλονία

Ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στο προσφυγικό στρατόπεδο της Τζαμπάλια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα