ΑΘΗΝΑ
04:00
|
03.05.2024
Το προγηγούμενο διάστημα, η Μπολουάρτε κινητοποίησε σε εξαιρετικό βαθμό την αστυνομία και τον στρατό ενάντια στους διαδηλωτές που ζητούσαν εκλογές.
Η διακυβέρνηση της Ντίνα Μπολουάρτε έχει συνδεθεί με την εικόνα στρατιωτών στο δρόμο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, ανακοίνωσε χθες την απόφαση της κυβέρνησής της να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις από τις περιφέρειες της χώρας επικαλούμενη την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Το μέτρο εφαρμόζεται σε δύο περιοχές της πρωτεύουσας, Λίμα, το Σαν Χουάν ντε Λουριγκάντσο και το Σαν Μαρτέν ντε Πόρες και στη Σουλάνα της περιοχής Πιούρα, δήλωσε η Μπολουάρτε στην κρατική τηλεόραση του Περού.

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της προέδρου, η Εθνική Αστυνομία με την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων θα παρέμβει στην καταπολέμηση της παραβατικότητας και του οργανωμένου εγκλήματος «μέσα στο νομικό πλαίσιο που διαθέτουν και οι δύο θεσμοί».

Η Μπολουάρτε κινητοποίησε σε εξαιρετικό βαθμό την αστυνομία και τον στρατό το προηγούμενο διάστημα ενάντια στους διαδηλωτές που ζητούσαν εκλογές, αφότου εκείνη έγινε πρόεδρος της χώρας μετά την ανατροπή του Πέδρο Καστίγιο. Δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Διαβάστε ακόμα:

Η Μπολουάρτε βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη για την 78η τακτική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Παρευρέθηκε στη σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου στη Λίμα, όπου ο πρωθυπουργός, Αλμπέρτο Οταρόλα, επιβεβαίωσε την απόφαση.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Οταρόλα στον Τύπο, το μέτρο θα επιτρέψει «τον έλεγχο της εσωτερικής τάξης από την Εθνική Αστυνομία με τη στρατηγική υποστήριξη και τα κρίσιμα στοιχεία που είναι υπεύθυνα για τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου είπε ότι «μια άμεση και έκτακτη παρουσία των δυνάμεων του νόμου και της τάξης είναι απαραίτητη σε αυτές τις τοποθεσίες, μιλάμε για το Σαν Χουάν ντε Λουριγκάντσο, το το Σαν Μαρτέν ντε Πόρες (στη Λίμα) και στη Σουλάνα στην Πιούρα».

Το μέτρο θα επισημοποιηθεί τις επόμενες ώρες με ανώτατο διάταγμα που θα δώσει το πράσινο φως στην είσοδο της αστυνομίας σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, όπου υπάρχουν ύποπτοι για αξιόποινες πράξεις για να δώσει «ισχυρά πλήγματα» στο έγκλημα.

Η απόφαση ελήφθη μετά την επίθεση που διέπραξαν άγνωστοι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής με εκρηκτικό μηχανισμό σε ντισκοτέκ στο Σαν Χουάν ντε Λουριγκάντσο. Η επίθεση, η οποία άφησε πίσω της δέκα τραυματίες, αποδόθηκε σε ομάδα εκβιαστών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα