ΑΘΗΝΑ
11:33
|
27.04.2024
Ο Μπάιντεν προτίμησε χαμηλούς τόνους και απέφυγε τις σκληρές πιέσεις σε Ρωσία και Κίνα, αφήνοντας για το τέλος της ομιλίας τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέβηκε στο βήμα λίγο μετά τις 5.15 μ.μ. το απόγευμα ξεκινώντας την ομιλία του με το πρόσφατο ταξίδι τους το Βιετνάμ και την αλλαγή της χώρας μετά τον πόλεμο που είχε ξεσπάσει προ δεκαετιών.

«Ως πρόεδρος των ΗΠΑ κατανοώ τα καθήκοντά μου αυτή την κρίσιμη περίοδο ώστε να συνεργαστώ με ηγέτες άλλων χωρών ώστε τα παιδιά μας να μην πεινάσουν και όλοι να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας» ισχυριζόμενος πως η χώρα του επιδιώκει «μέλλον ευημερίας για όλους» και πως καμία χώρα δεν θα πρέπει να αντιπαλέψει τις σημερινές προκλήσεις μόνη.

Εντύπωση προκάλεσε πως δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, πως απέφυγε πύρινες αναφορές κατά της Ρωσίας ή της Κίνας, επιλέγοντας πιο ήπιους τόνους και πιο ανώδυνα θέματα όπως η διεθνής συνεργασία σε κοινές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η επίτευξη στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην αρχή της ομιλίας του θύμισε τη συμβολή των ΗΠΑ στην καταπολέμηση επιδημιών όπως η ελονοσία σε αναπτυσσόμενες χώρες και τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να μη μείνει «καμία χώρα πίσω».

Ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ είναι «αφοσιωμένες» στις προσπάθειες για «βιώσιμη ανάπτυξη» και πρόσθεσε πως η πρόοδος θα πρέπει να εξασφαλιστεί τον 21ο αιώνα «για όλους, όχι για μερικούς».

Τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πως είναι υπέρ γενικότερων μεταρρυθμίσεων ώστε να υπάρχουν «περισσότερες διαφορετικές προοπτικές στο τραπέζι».

Αναφέρθηκε στην Αϊτή ευχαριστώντας τον Κενυάτη ομόλογό του, Γουίλιαμ Ρούτο, που προσφέρθηκε να ηγηθεί αστυνομικής πολυεθνικής δύναμης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στη φτωχότερη χώρα της Καραϊβικής.

Δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα τεχνολογίας και Τεχνητής Νοημοσύνης υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να τεθούν στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι το αντίστροφο.

Αναφέρθηκε επίσης σε «κοινές προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, λέγοντας πως συνεργάζεται με Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία για τις «προκλήσεις» στην περιοχή της Ασίας και Ειρηνικού σε θέματα ασφάλειας, βιώσιμης ανάπτυξης, τεχνολογίας, κ.α.

Οι ΗΠΑ έχουν κινητοποιήσει δεκάδες δισ. δολάρια για να βελτιώσουν το περιβάλλον, τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, αλλά και να εξασφαλίσουν τη διασύνδεση νέων εμπορικών οδών μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης και Ινδίας.

Δεν παρέλειψε το παλαιστινιακό επαναλαμβάνοντας τα περί εξεύρεσης λύσης στη βάση των δύο κρατών.

Αναφερόμενος στην Κίνα είπε πως πρέπει να υπάρχει «υπεύθυνος ανταγωνισμός» με τις ΗΠΑ αλλά και διμερής συνεργασίας σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, θυμίζοντας σε αυτό το σημείο τη Λιβύη και την μεγάλη καταστροφή που σημειώθηκε εκεί από την καταιγίδα Ντάνιελ και τους χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους.

Προτίμησε να αναφερθεί στη συνέχεια στην ανάγκη συνεργασίας με την Ρωσία για τη μείωση των όπλων μαζικής καταστροφής, λέγοντας πως οι πυλώνες του διεθνούς συστήματος είναι οι αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ όπως ο σεβασμός στην ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών.

Αφιέρωσε το τέλος της ομιλίας του στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιρρίπτοντας στη Ρωσία την ευθύνη της σύρραξης, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους τους θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό του Κιέβου για την ελευθερία και την ανάκτηση των εδαφών του. Έθεσε δε το ακόλουθο ρητορικό ερώτημα:

«Η Ρωσία πιστεύει πως ο κόσμος θα κουραστεί και θα της επιτρέψει να κακοποιεί την Ουκρανία δίχως συνέπειες. Αλλά σας ρωτώ αυτό: Εάν εγκαταλείψουμε τον πυρήνα των αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ για να κατευνάσουμε τον επιτιθέμενο, μπορεί οποιοδήποτε μέλος να αισθάνεται προστασία;»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα