ΑΘΗΝΑ
14:47
|
12.05.2024
Οι πολεμικές ιαχές που ήχησαν από άκρη σ' άκρη των ΗΠΑ τον περασμένο Φεβρουάριο αποδείχθηκαν τελικά βασιζόμενες σε μία... φούσκα.
Για την καταδίωξη του αεροστάτου επιστρατεύτηκαν τα κορυφαία μέσα της αμερικανικής αεροπορίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επτά μήνες αφότου τα κορυφαία μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ F-22 Raptor σηκώθηκαν για να καταρρίψουν ένα κινεζικό αερόστατο εν μέσω γενικευμένου παναμερικανικού παροξυσμού, ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, ο αρχηγός του Κοινού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι τελικά το αερόστατο δεν κατασκόπευε.

«Η κοινότητα των πληροφοριών, η εκτίμησή της – και είναι μια εκτίμηση υψηλής εμπιστοσύνης – [είναι] ότι δεν υπήρξε συλλογή πληροφοριών από αυτό το αερόστατο», είπε ο Μίλεϊ στο CBS News Sunday Morning.

Το αερόστατο, για το οποίο οι ΗΠΑ απείλησαν την Κίνα με αντίποινα, είχε κατευθυνθεί προς τη Χαβάη, αλλά οι άνεμοι στα 60.000 πόδια προφανώς υπερίσχυσαν. «Αυτοί οι άνεμοι είναι πολύ δυνατοί», είπε ο Μίλεϊ. «Ο συγκεκριμένος κινητήρας σε αυτό το αεροσκάφος δεν μπορεί να πάει κόντρα σε αυτούς τους ανέμους σε αυτό το ύψος».

Υπενθυμίζεται πως καθώς ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο U-2 παρακολουθούσε το αερόστατο, ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ακύρωσε ένα κρίσιμο ταξίδι στην Κίνα. Στις 3 Φεβρουαρίου χαρακτήρισε την απόφαση της Κίνας να πετάξει ένα αερόστατο παρακολούθησης πάνω από τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες «απαράδεκτη και ανεύθυνη».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την Πολεμική Αεροπορία να το καταρρίψει πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Διαβάστε ακόμα:

Αφού το Πολεμικό Ναυτικό ανέσυρε τα συντρίμμια από τον πυθμένα του Ατλαντικού, οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες ανακάλυψαν ότι οι αισθητήρες του μπαλονιού δεν είχαν ενεργοποιηθεί ποτέ ενόσω αυτό βρίσκονταν πάνω από τις Ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 21 Μαΐου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε: «Αυτό το ανόητο μπαλόνι που μετέφερε κατασκοπευτικό εξοπλισμό (…) πετούσε πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και καταρρίφθηκε και όλα άλλαξαν όσον αφορά το να μιλάμε μεταξύ μας».

«Ήταν ένα κατασκοπευτικό αερόστατο, αλλά δεν κατασκόπευε;», ρώτησε ο παρουσιαστής τον στρατηγό.Ο Μίλει απάντησε: «Θα έλεγα ότι ήταν ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι που γνωρίζουμε με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι δεν είχε νοημοσύνη και δεν μετέδωσε πληροφορίες πίσω στην Κίνα».

Δημοσίευμα του POLITICO αποκάλυπτε τον Φεβρουάριο πως η Ουάσιγκτον φέρεται να ξεκίνησε μια μυστική διπλωματική εκστρατεία για να πιέσει την Κίνα για το περιστατικό με αερόστατο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόκληση από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας

Προεδρικές εκλογές στην Λιθουανία εν μέσω ανησυχιών για το ουκρανικό

Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι άμαχοι αγνώστων λοιπών στοιχείων στη Ράφα

Ξεκίνησε η αποστολή των φακέλων για την επιστολική ψήφο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα