Στις 6 το απόγευμα, στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Turkey‘s House, κοντά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο Μανχάταν.
Στη σκιά της χθεσινής, νέας πρόκλησης Ερντογάν, ο οποίος από το βήμα της 78ης Συνέλευσης του ΟΗΕ ζήτησε να αναγνωριστούν τα Κατεχόμενα ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ο πήχης των προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης χαμηλώνει, αν και ο υπουργός Εξωτερικών κράτησε τους τόνους χαμηλά στην έμμεση αντίδρασή του.
«Δεν υπάρχει πια περιθώριο για ομοσπονδιακή λύση, επομένως πρέπει η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Βόρειας Κύπρου», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την Κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε προσεκτικά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ελληνοαμερικανικών οργανώσεων, χωρίς να κάνει καμία ευθεία αναφορά στις δηλώσεις Ερντογάν.
«Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης», πρόσθεσε.
Η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της πρώτης, που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την επανεκλογή τους τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ενώ λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, όπου ορίστηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους, ήτοι τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα, σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που, όπως συμφωνήθηκε κατά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους, θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη πριν από το τέλος του έτους.
Οι ίδιες πηγές επαναβεβαιώνουν επίσης πως σε κάθε περίπτωση, πως ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας, είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την ελληνική πλευρά, είναι εκτός της συζήτησης την οποία κάνουμε με την Τουρκία.
ΣΥΡΙΖΑ: Οι δηλώσεις Ερντογάν υπονομεύουν το θετικό κλίμα των ελληνοτουρκικών συνομιλιών
Ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου,εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους είναι απόλυτα καταδικαστέες. Υπονομεύουν το θετικό κλίμα των ελληνοτουρκικών συνομιλιών και ειδικότερα της επικείμενης συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι το Κυπριακό αποτελεί διεθνές ζήτημα με μεγάλη σημασία για τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές, σχέσεις. Πρέπει να υπογραμμίσει ότι η επιστροφή στις συνομιλίες για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ αποτελεί τον μόνο δρόμο για να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Είναι απαραίτητο η Κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενέργειες ώστε το μήνυμα αυτό να δοθεί άμεσα και με σαφήνεια στην Τουρκία και από τους εταίρους μας», προσθέτει η Κουμουνδούρου.
Δ. Μάντζος: Απέχουμε πολύ από το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, αυτή τη φορά από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αποτελούν την ισχυρότερη απόδειξη ότι απέχουμε, δυστυχώς, πολύ από το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως προτιμά να παρουσιάζει η Κυβέρνηση», δήλωσε ο Δημήτρης Μάντζος βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών του κόμματος για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Νέα Υόρκη.
«Καμία υποχώρηση και καμία ανοχή δεν χωρεί απέναντι στις ανεδαφικές αιτιάσεις της Τουρκίας για διχοτόμηση του νησιού και αναγνώριση του ψευδοκράτους», πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα οφείλει να παραμείνει αταλάντευτα και ανεπιφύλακτα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, έμπρακτος υποστηρικτής του δικαίου αιτήματος για επίλυση του ζητήματος πάνω στη βάση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.Κι αυτή είναι μια πάγια θέση την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να επιβεβαιώνει με σαφήνεια προς την Τουρκία, σε κάθε ευκαιρία, αρχής γενομένης από την αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο» αναφέρει ο κ.Μάντζος.
Διαβάστε επίσης: