ΑΘΗΝΑ
11:52
|
02.05.2024
Ενώ τα νοικοκυριά στενάζουν από το διαρκές κύμα ανατιμήσεων, ο υπουργός σημείωσε ότι ο στόχος του πρωθυπουργού είναι η ισχυρή ανάπτυξη...
Ο υπουργός Ανάπτυξης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέσσερα νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και κρουσμάτων κερδοσκοπίας, ανακοίνωσε, σήμερα Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας

Την ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει με τις τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα να σημειώνουν άνοδο της τάξεως του 3,5% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι ο στόχος του πρωθυπουργού είναι η επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης.

Ενώ οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί καταρρέουν μπροστά στο διαρκές κύμα ανατιμήσεων, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε τέσσερα γενικά μέτρα – που μένει να δείξουν την αμφίβολη αποτελεσματικότητά τους – για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και των αυξήσεων στις τιμές που σε τρόφιμα και ποτά έφτασαν τον Αύγουστο στο 9,7%.

1. Μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι με ειδική πινακίδα. Μείωση τουλάχιστον 5% στην τιμή για έξι μήνες. Η μείωση θα πρέπει να είναι πάνω και πέρα από τις ήδη υπάρχουσες εκπτώσεις. Η αρχική τιμή θα είναι αυτή της 19ης Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδή τιμή θα επιβάλλεται πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

2. Αυστηρός έλεγχος στους προμηθευτές όπως και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους.

3. Διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ πρέπει να κοινοποιούν τι τιμές στα λαχανικά και στα φρούτα. Οι τιμές θα δημοσιεύονται στο e-katanalotis. Στόχος η ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας.

4. Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, με σύμμαχο τον καταναλωτή. «Τον καθιστούμε σύμμαχο, αναβαθμίζουμε το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών στο 1520 όσο και με ειδική εφαρμογή για καταγγελίες μέσω κινητών τηλεφώνων», ανέφερε ο κ. Σκρέκας καθώς όπως είπε ενδυναμώνεται το σύστημα καταγγελιών ενώ δημιουργείται και εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα για άμεση καταγγελία από τους πολίτες. Όπως είπε ο υπουργός, η εφαρμογή θα είναι έτοιμη πριν την περίοδο των Χριστουγέννων.

«Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία για να επιβάλλονται πρόστιμα χωρίς να χρειάζεται να πάνε επί τόπου τα συνεργεία των ελεγκτικών μηχανισμών. Θα μπορούν έτσι τα ελεγκτικά συνεργεία να είναι καθολικά σε όλη τη χώρα» διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Σημειώνεται ότι το μέτρο του καλαθιού του νοικοκυριού θα συνεχιστεί ενώ για το καλάθι των μαθητών, προκύπτει ότι είχε μεσοσταθμική μείωση μέχρι και 20% και οι πωλήσεις των ειδών που περιλαμβάνει ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

Για τα καύσιμα ο υπουργός σημείωσε ότι συνεχίζεται ο έλεγχος περιθωρίου κέρδους στα πρατήρια ενώ γενικότερα για τους ελέγχους αναφέρθηκε ότι, μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους έχουν γίνει 14.949 έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 5,1 εκατ. ευρώ και ότι οι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα έντονοι στη Θεσσαλία κι έχουν επιβληθεί πρόστιμα 110.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα