ΑΘΗΝΑ
08:04
|
28.04.2024
Απροσδόκητα κέρδη ονομάζονται εκείνα που υπερβαίνουν τα μέσα κέρδη της προηγούμενης τετραετίας κατά περισσότερο από 10%.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι 722 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου αποκομίζουν από κοινού πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε απροσδόκητα κέρδη ετησίως, λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των αυξανόμενων επιτοκίων, σύμφωνα με έρευνα από φιλανθρωπικές οργανώσεις ανάπτυξης, καταγγέλλουν σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν σήμερα η Oxfam International και η ActionAid.

Οι εταιρείες αυτές κέρδισαν 1,08 τρις δολάρια με αυτόν τον τρόπο το 2021 και 1,09 τρις δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων του περιοδικού Forbes από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις Oxfam και ActionAid, οι οποίες καλούν στην επιβολή μόνιμης φορολόγησης των απροσδόκητων κερδών σε όλους τους τομείς.

Τα συνολικά κέρδη αυτών των 722 εταιρειών ήταν κατά 89% υψηλότερα από τον μέσο όρο της προηγούμενης τετραετίας (2017-2020).

Απροσδόκητα κέρδη ονομάζονται εκείνα που υπερβαίνουν τα μέσα κέρδη της προηγούμενης τετραετίας κατά περισσότερο από 10%.

Τα υψηλότερα απροσδόκητα κέρδη κατέγραψαν οι εταιρείες ενέργειας. Στη λίστα του Forbes με τις 2.000 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου περιλαμβάνονται 45 εταιρείες ενέργειας. Ο μέσος όρος των απροσδόκητων κερδών του συνόλου των 45 αυτών εταιρειών για το 2021 και το 2022 υπολογίζεται σε 237 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα.

Η αύξηση των κερδών στον κλάδο οδήγησε στο να υπάρχουν συνολικά 96 δισεκατομμυριούχοι που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, των οποίων ο πλούτος ανέρχεται συνολικά σε σχεδόν 432 δισεκατομμύρια δολάρια – περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Όλα αυτά, ενώ διαδραματίζεται μια έντονη κρίση του κόστους ζωής και ενώ πάνω από 250 εκατομμύρια άνθρωποι σε 58 χώρες αντιμετώπισαν οξεία επισιτιστική ασφάλεια, αναφέρει η ανάλυση.

Σημαντική αύξηση των κερδών τους ανέφεραν και πολλές εταιρείες τροφίμων και ποτών, τράπεζες, φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες λινεμπορίου, υπογραμμίζεται.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι:

18 εταιρείες τροφίμων και ποτών αποκόμισαν κατά μέσο όρο περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε απροσδόκητα κέρδη το 2021 και το 2022. Σημειώνεται ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν περισσότερο από 14% το 2022.

28 φαρμακευτικές εταιρείες αποκόμισαν κατά μέσο όρο 47 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε απροσδόκητα κέρδη και 42 μεγάλοι λιανοπωλητές και σούπερ μάρκετ κέρδισαν κατά μέσο όρο 28 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Εννέα εταιρείες αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας αποκόμισαν κατά μέσο όρο 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε απροσδόκητα κέρδη το χρόνο.

Η Κέιτι Τσακραμπορτί, επικεφαλής του τμήματος υπεράσπισης της Oxfam, δήλωσε: «Αυτά τα εντυπωσιακά υπερκέρδη δεν είναι μόνο ανήθικα. Βλέπουμε επίσης αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα εταιρικά μπόνους υπερτροφοδοτούν τον πληθωρισμό, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς και να ταΐσουν τις οικογένειές τους.

«Όταν τα απροσδόκητα κέρδη 18 εταιρειών τροφίμων και ποτών είναι υπερδιπλάσια του ποσού που απαιτείται για να καλυφθεί το έλλειμμα σε σωτήρια βοήθεια σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την πείνα στην Ανατολική Αφρική, είναι σαφές ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν.

«Πρέπει να δούμε απροσδόκητους φόρους να εισάγονται σε όλους τους τομείς και να τελειώνει αυτή η κομπίνα, όπου οι πλούσιοι μέτοχοι ανταμείβονται σε βάρος όλων των άλλων», δήλωσε.

Ένας απροσδόκητος φόρος της τάξης του 90% στα απροσδόκητα κέρδη των περασμένων ετών θα μπορούσε να αποφέρει 941 δισεκατομμύρια δολάρια—χρήματα που τώρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνουν οι δυο οργανώσεις.

Παρατηρούν, παράλληλα, ότι, ενώ τα κέρδη εκτινάχθηκαν στα ύψη, ένα δισεκατομμύριο εργαζόμενοι σε 50 χώρες υπέστησαν μείωση των πραγματικών μισθών τους ύψους 746 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

«Φτάνει πια. Η κυβερνητική πολιτική δεν πρέπει να επιτρέπει σε μεγάλες εταιρείες και δισεκατομμυριούχους να επωφελούνται από τον πόνο των ανθρώπων. Οι κυβερνήσεις πρέπει να φορολογήσουν τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών σε όλους τους τομείς —και να επενδύσουν αυτά τα χρήματα πίσω για να βοηθήσουν τους ανθρώπους και να αποτρέψουν αντίστοιχα μελλοντικά υπερκέρδη. Πρέπει να βάλουν τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας πάνω από την απληστία λίγων προνομιούχων», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ActionAid, Άρθουρ Λάροκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα