ΑΘΗΝΑ
12:39
|
03.05.2024
Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε χθες να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε πεισματικά υψηλός τον Μάιο και ξεπέρασε τις προσδοκίες για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) την Τετάρτη. Η επιμονή του πληθωρισμού αντιβαίνει στις προβλέψεις ότι οι τιμές καταναλωτή θα μειωθούν ως απάντηση στη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ως εκ τούτου, η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε χθες να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα, οδηγώντας τα στο 5%.

Η Τράπεζα είπε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον πληθωρισμό και πως θα ωθήσει τα επιτόκια υψηλότερα, εάν χρειαστεί. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν στην αύξηση της Πέμπτης στοιχηματίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαζόταν να διαμορφώσει το βασικό της επιτόκιο πάνω από το 6% πριν από τα Χριστούγεννα.

Η αύξηση των τιμών διαμορφώθηκε στο 8,7% τον περασμένο μήνα, παραμένοντας αμετάβλητη από τον Απρίλιο, αλλά υπερβαίνοντας το 8,4%, στο οποίο προέβλεπαν ότι θα μειωθεί οι οικονομολόγοι, ανέφερε η ONS. Ο βασικός/δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν συνυπολογίζονται οι ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, επιταχύνθηκε απροσδόκητα στο υψηλό 31 ετών του 7,1% σε ετήσια βάση, γεγονός που αύξησε την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

«Η αύξηση των τιμών για τα αεροπορικά ταξίδια, τα ψυχαγωγικά και πολιτιστικά αγαθά και υπηρεσίες και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα οδήγησαν στη μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στη μηνιαία αλλαγή τόσο των ετήσιων συντελεστών του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που συμπεριλαμβάνει τις δαπάνες Στέγασης (CPIH) όσο και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI)», ανέφερε η ONS.

Η μηνιαία αύξηση των συνολικών τιμών κατά 0,7% μόνο τον Μάιο δείχνει ότι ο τρέχων ρυθμός αύξησης των τιμών δεν επιβραδύνεται καθώς οι λογαριασμοί των νοικοκυριών εξακολουθούν να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό μεταξύ των χωρών της G7.

Ο πληθωρισμός των σούπερ μάρκετ στη Βρετανία παραμένει επίσης πεισματικά υψηλός στο 16,5%, δηλαδή στο έκτο υψηλότερο επίπεδό του από την οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Kantar.

«Γνωρίζουμε πόσο ο υψηλός πληθωρισμός βλάπτει τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα και το σχέδιό μας να μειώσουμε το επιτόκιο στο μισό φέτος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε το κόστος και τα επιτόκια χαμηλά», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Τζο Μπάιντεν: Ξενοφοβικές χώρες η Ινδία και η Ιαπωνία

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα