ΑΘΗΝΑ
00:17
|
18.05.2024
Η πλειονότητα των οικονομολόγων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αναμένει σημαντικό πληθωρισμό σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Δεν ισχύει το ίδιο για την Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά τις μειώσεις των ονομαστικών ρυθμών πληθωρισμού τους πρώτους μήνες του έτους, η πλειονότητα των επικεφαλής οικονομολόγων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να πλήττει την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, σύμφωνα με έκθεση του WEF που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση, «τα γενικά επιτόκια έχουν αρχίσει να μειώνονται, αλλά ο δομικός πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν και δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Η πίεση σε πολλά νοικοκυριά παραμένει έντονη και περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων αναμένουν ότι το κόστος ζωής θα παραμείνει σε κρισιακά επίπεδα σε πολλές χώρες το 2023».

Η 29 σελίδων έκθεση αναφέρει ότι το 68% των οικονομολόγων στις ΗΠΑ και το 90% στην Ευρώπη αναμένουν σημαντικό πληθωρισμό. Στην Ευρώπη, ένα άλλο 75% προβλέπει υποτονική οικονομική ανάπτυξη, αλλά στις ΗΠΑ, οι απόψεις διίστανται λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ταχύτητα και το βαθμό της νομισματικής σύσφιξης.

Σχεδόν όλοι οι επικεφαλής οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Κίνα θα βιώσει σημαντική ανάκαμψη φέτος και η επαναλειτουργία της χώρας αναμένεται να αυξήσει τη δραστηριότητα σε ολόκληρη την ήπειρο. Μόνο το 14% των ειδικών προέβλεψε υψηλό πληθωρισμό στην Κίνα φέτος.

Η Σουηδία, πάλι, αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ παρά τη μείωση του ποσοστού του πληθωρισμού

Με βαθύτερη από την αναμενόμενη πτώση του ΑΕΠ το 2023, η σουηδική κυβέρνηση αναθεώρησε τις οικονομικές της προβλέψεις, οι οποίες συνεχίζουν σταδιακά να επιδεινώνονται.

Ο πληθωρισμός της Σουηδίας εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερος από τις προσδοκίες της κυβέρνησης. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τα στάσιμα κέρδη, τις μειωμένες δαπάνες και την πτώση στην αγορά ακινήτων, που θεωρείται από καιρό ως το θεμέλιο της οικονομίας της χώρας.

Η Ελίζαμπεθ Σβάντενσον, Υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, ανακοίνωσε ότι η πρόβλεψη για το ΑΕΠ έχει υποβαθμιστεί λόγω ενός «απαιτητικού οικονομικού περιβάλλοντος».

Η Σβάντεσον εξήγησε ότι «πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, επομένως είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να στηρίξει όσους βρίσκονται στις πιο δύσκολες συνθήκες» και αναγνώρισε ότι η χώρα αντιμετωπίζει «μεγάλες προκλήσεις».

Ενώ ο ονομαστικός πληθωρισμός της Σουηδίας είχε μειωθεί από τα ύψη-ρεκόρ που κατέγραψε τους προηγούμενους μήνες, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πληθωρισμό που θεωρείται σημαντικά υψηλότερος από το 2% του αντικειμενικού ποσοστού της κεντρικής τράπεζας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα