ΑΘΗΝΑ
21:52
|
07.05.2024
Το ποιος φταίει για την «προδοσία» του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δονεί την Αρμενική κοινωνία, καθώς οι διαδηλώσεις στο Γερεβάν συνεχίζονται για τρίτη συνεχόμενη μέρα.
Διαδηλωτές στο Γερεβάν καλούν εδώ και τρεις μέρες σε παραίτηση του Αρμένιου πρωθυπουργού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε σε σημερινό της δημοσίευμα η Hraparak, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε σε συνάντηση με πολιτικούς του συμμάχους ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί σε καμία περίπτωση.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Γερεβάν την Τρίτη μετατράπηκαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αρχών στις πύλες του κτιρίου της κυβέρνησης της Αρμενίας, λίγο αφότου το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πως πέτυχε τους στόχους μιας 24ωρη στρατιωτική επιχείρηση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν κατά τη χθεσινή και τη σημερινή ημέρα με το κλίμα να οξύνεται.

Το Μπακού ισχυρίστηκε πως ξεκίνησε περιφερειακές «αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες» εντός της αυτονομιστικής περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με στόχο την «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης».

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Αρτσάχ» – το αρμενικό όνομα για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ – και ότι «ο Νικόλ [Πασινιάν] είναι προδότης».

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, δήλωσε σε τηλεοπτική ομιλία του χθες ότι η στρατιωτική επιχείρηση «αποκατέστησε την κυριαρχία» και επαίνεσε τον στρατό για την «πλήρη παράδοση» των ντόπιων Αρμένιων μαχητών.

Ο Αλίγεφ είπε ότι οι ντόπιοι Αρμένιοι από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχαν «ξεχάσει ότι ζουν στο Αζερμπαϊτζάν», αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στον τοπικό πληθυσμό.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διαδραμάτισε ρόλο στη διαμεσολάβηση, δεδομένης της παρουσίας των ειρηνευτικών του δυνάμεων στην περιοχή, αναφέροντας χθες ότι παρέλαβε περίπου 5.000 κατοίκους του Καραμπάχ μετά την εκκένωση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Μια μικρότερη μερίδα διαδηλωτών κινήθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη και προς την πρεσβεία της Ρωσίας, κατηγορώντας εκείνη για ό,τι συνέβη στην κατοικούμενη πλειοψηφικά από Αρμενίους περιοχή.

Παράλληλα αναφέρεται πως άλλοι διαδηλωτές δηλώνουν πως δεν γίνεται να αναμένεται από τη Ρωσία να πολεμήσει για μια περιοχή που η ίδια η Αρμενία έχει προδώσει.

Προηγήθηκε αναγνώριση από την Αρμενία του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως εδάφους του Αζερμπαϊτζάν

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, στις 13 Σεπτεμβρίου, ο Πασινιάν επιβεβαίωσε στο POLITICO ότι η χώρα του αναγνωρίζει την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως μέρος της κυρίαρχης επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν.

Η δήλωσή του Πασινιάν ήρθε ως απάντηση στα σχόλια του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, που την προηγούμενη μέρα στο πλαίσιο του 8ου Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ αναφέρθηκε στην εκ μέρους της Αρμενίας αναγνώριση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως εδάφους του Αζερμπαϊτζάν.

«Τώρα έχω τον πρόεδρο [του Αζερμπαϊτζάν] Αλίγεφ να λέει: “γνωρίζετε ότι η Αρμενία έχει αναγνωρίσει ότι το Καραμπάχ είναι δικό μας, ότι το ζήτημα του καθεστώτος του Καραμπάχ δεν βαραίνει πλέον, έχει επιλυθεί”. Και η αρμενική ηγεσία το δήλωσε δημοσίως, υπολογίζοντας ολόκληρη την επικράτεια πριν από το 1991 στο πλαίσιο της ΣΣΔ του Αζερμπαϊτζάν που περιλαμβάνει το έδαφος του Καραμπάχ», δήλωσε ο Πούτιν.

«Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε εδώ. Εάν η ίδια η Αρμενία έχει αναγνωρίσει ότι το Καραμπάχ είναι μέρος του Αζερμπαϊτζάν», πρόσθεσε ο Πούτιν, εξηγώντας πως ο ρόλος των ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων στην περιοχή πλέον περιοριζόταν.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο στις 18 Απριλίου, ο Νικόλ Πασινιάν είπε ότι η κυβέρνησή του «επιβεβαίωσε ότι η Δημοκρατία της Αρμενίας αναγνωρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν» και ζήτησε να υπογραφεί μια συνθήκη ειρήνης με το γειτονικό έθνος «χωρίς ασάφειες και παγίδες». Σε αντάλλαγμα, είπε, το Μπακού θα πρέπει να αναγνωρίσει το έδαφος της Αρμενίας εντός των συνόρων της της σοβιετικής εποχής.

«Υπάρχει πιθανότητα επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Μπακού και Γερεβάν, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι η Αρμενία έχει επίσημα αναγνωρίσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Αλίγεφ σε μια συνάντηση με τον Πασινιάν στα τέλη Μαΐου, προσθέτοντας ότι το κράτος του «δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι της Αρμενίας».

«Πρέπει να προσπαθήσεις πολύ και να έχεις άγρια φαντασία για να δεις εδαφικές διεκδικήσεις στα λόγια μου», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα