ΑΘΗΝΑ
00:53
|
28.02.2024
Προτείνουν τη δημιουργία δικτύου για τη διαχείριση φυσικών κινδύνων και καταστροφών.
Εθνικό Αστεροσκοπείο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη μη υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ζητά με ανακοίνωσή της Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο «επιδεινώνει τον κατακερματισμό του ερευνητικού ιστού, αντιστρατεύεται την ακαδημαϊκή ανεξαρτησία και λειτουργία του και υπονομεύει ακόμη περισσότερο τον ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας», ενώ «είναι εντελώς αντίθετη με τις διεθνείς πρακτικές και τα επιτυχημένα μοντέλα αξιοποίησης των ερευνητικών κέντρων προς όφελος της προστασίας της κοινωνίας από φυσικές καταστροφές».

Παράλληλα, η Ένωση προτείνει, μέσα από μια διαδικασία γόνιμου διαλόγου, να δημιουργηθεί ένα δίκτυο στο οποίο να συμμετέχουν ερευνητικοί φορείς, υπουργεία, δασαρχεία, περιφέρειες και υπηρεσίες πολιτικής προστασίας με σκοπό τη διαχείριση φυσικών κινδύνων και καταστροφών και αντικείμενο την έγκαιρη αναγνώριση κινδύνων, την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της εξέλιξής τους και τη συνεχή ενημέρωση και συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών.

Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τη σύσταση αντίστοιχων οργανισμών ή δικτύων, όπως ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), «είναι πολύ χρήσιμη γι’ αυτόν τον σκοπό. Το μοντέλο αυτό λειτουργεί πολλά χρόνια, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα λειτουργικό και αποτελεσματικό, χωρίς να απαιτείται η ένταξη των ερευνητικών και πανεπιστημιακών σεισμολογικών φορέων στον ΟΑΣΠ ή στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανστρατιά αγροτών στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. (upd)

Εκατοντάδες τρακτέρ από Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Λουξεμβούργο έχουν κατακλύσει το κέντρο των Βρυξελλών. Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό έξω από την Κομισιόν.
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου

Δεν απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Ο διευθύνων σύμβουλος της Kellogg’s είναι η σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα

Στον εισαγγελέα, αύριο, 10 άτομα για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα