ΑΘΗΝΑ
13:33
|
03.05.2024
Ο Ταουφίκ Ομράν είναι γνωστός για την πολιτική σάτιρα μέσα από τις γελοιογραφίες του και απειλείται με ένα έτος φυλάκισης εαν καταδικαστεί.
Ο σκιτσογράφος Ταουφίκ Ομράν συνελήφθη από τις αρχές της Τυνησίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εισαγγελία της Τυνησίας διέταξε τη σύλληψη του σκιτσογράφου Ταουφίκ Ομράν με αφορμή γελοιογραφίες του πρωθυπουργού που είχε σχεδιάσει πρόσφατα. Την είδηση αποκάλυψε χθες Πέμπτη ο δικηγόρος του σκιτσογράφου, Άνας Καντούσι.

Ο Ταουφίκ Ομράν είναι γνωστός για σατιρικά σκίτσα του, που απεικόνιζαν τον πρόεδρο Κάις Σαϊέντ, ο οποίος πριν από δύο χρόνια ανέλαβε σχεδόν όλες τις εξουσίες αφότου διέλυσε το κοινοβούλιο, σε μια κίνηση που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε πραξικόπημα.

Η αστυνομία τον ανέκρινε (τον Ομράνε) για ώρες χωρίς την παρουσία δικηγόρων με την υποψία ότι πρόσβαλε μέσω των κοινωνικών δικτύων… για γελοιογραφίες που κοροϊδεύουν τον πρωθυπουργό, δήλωσε στο Reuters ο δικηγόρος του, Άνας Καντούσι.

Ο Καντούσι είπε ότι ο σκιτσογράφος μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους εάν καταδικαστεί.

Πολλοί Τυνήσιοι θεωρούν την ελευθερία του λόγου ως μια βασική κατάκτηση που επιτεύχθηκε μετά την επανάσταση του 2011 που ανέτρεψε τον δικτατορικό πρόεδρο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι. Αλλά ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή η ελευθερία απειλείται.

«Η σύλληψη του Ομράνε ενισχύει τις προσπάθειες των αρχών να καταστείλουν τις επικριτικές φωνές εναντίον του προέδρου», δήλωσε η Αμίρα Μοχάμεντ, ανώτερος αξιωματούχος του Συνδικάτου των Δημοσιογράφων της χώρας.

Ο Κάις Σαϊέντ επέκρινε έντονα την κρατική τηλεόραση σε μια ομιλία του αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της διάταξης των τίτλων σε ένα δελτίο, σε μια κίνηση που το Συνδικάτο Δημοσιογράφων είπε ότι ήταν «κατάφωρη παρέμβαση».

Ο Σαϊέντ απορρίπτει τις κατηγορίες για στόχευση ελευθεριών και έχει πει ότι δεν θα γίνει ποτέ δικτάτορας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα