Το χάρτη μίας «Νέας Μέσης Ανατολής» ενόψει μίας επικείμενης «ειρηνευτικής» συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία «υπό την ηγεσία των ΗΠΑ» πρόβαλε σήμερα με την ομιλία που εκφώνησε στην 78η σύνοδο κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.Όπως είπε η επικείμενη συμφωνία Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας μπορεί να αλλάξει όλο το χάρτη της Μέσης Ανατολής κάνοντας το Ισραήλ «γέφυρα ειρήνης και ευημερίας».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόσφατη συμφωνία που ανακοινώθηκε στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) μεταξύ ΗΠΑ, Ινδίας, Σαουδικής Αραβίας, και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναφορικά με μία νέα εμπορική οδό (γνωστή και ως νέος Εμπορικός και Μεταφορικός Διάδρομος IMEC) που θα συνδέσει με λιμάνια και σιδηροδρομικές γραμμές την Ινδία με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, απέναντι στους σύγχρονους δρόμους του μεταξιού που προωθεί εδώ και αρκετά χρόνια η Κίνα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».

Συνδυάζοντας αυτή τη συμφωνία με εκείνη που σχεδιάζεται να υπογραφεί πιθανώς εντός του 2024 μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, εκτίμησε πως αλλάζει «όλη τη Μέση Ανατολή» δημιουργώντας προϋποθέσεις καλύτερες για έναν πληθυσμό 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως πλάι σε αυτή την επικείμενη συμφωνία είναι «πιθανή μία ειρηνευτική συμφωνία» με τους Παλαιστίνιους «εάν σταματήσουν τα ψέματα» και εάν οι Παλαιστίνιοι «αποδεχθούν γνήσια το εβραϊκό κράτος» και «σταματήσει η κατάρα ενός πυρηνικού Ιράν».
Εξαπέλυσε δε δριμεία επίθεση κατά του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς λέγοντας πως προέβη πρόσφατα σε δηλώσεις διάδοσης αντισημιτικής συνομωσίας κατά του ισραηλινού λαού και κατά του ισραηλινού κράτους» υποστηρίζοντας πως «ο Χίτλερ δεν ήταν αντισημίτης».
«Ο ισραηλινός λαός, όπως και εγώ, επιθυμεί την ειρήνη» με τους Παλαιστίνιους είπε ο Νετανιάχου, πλέκοντας το εγκώμιο του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν που αδράττει την ευκαιρία και εντείνει τις προσπάθειες για την επίτευξη μίας τέτοιας συμφωνίας. Δεν παρέλειψε να κάνει μνεία στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που πέτυχε, μέσω της δικής του μεσολάβησης, τις πρώτες συμφωνίες του Αβραάμ το Σεπτέμβριο του 2020 μεταξύ Ισραήλ, Μπαχρέιν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εκτιμώντας πως είναι πιθανό η νέα συμφωνία του Αβραάμ να υπογραφεί επί της προεδρίας Μπάιντεν.
Οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους Τεχνητής Νοημοσύνης
Αίσθηση έκανε η ιδιαίτερη αναφορά του Ισραηλινού πρωθυπουργού (που λίγες μέρες πριν είχε συναντηθεί με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και εφευρέτη, Ίλον Μασκ) στους κινδύνους και τις απειλές από την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Μεταξύ άλλων προειδοποίησε ότι τα επόμενα λίγα χρόνια η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προκαλέσει διατάραξη της δημοκρατίας, τη χειραγώγηση πολιτών, τον αποδεκατισμό θέσεων εργασίας, την διάδοση της εγκληματικότητας αλλά και την πιθανή πρόκληση πολέμων «ασύλληπτης κλίμακας».
Επισήμανε ιδιαίτερα τον κίνδυνο η τεχνολογία αιχμής να φθάσει στο σημείο ελέγχου των ανθρώπων παρά το αντίθετο.