ΑΘΗΝΑ
12:10
|
27.04.2024
Ο επικεφαλής του στρατού του Σουδάν Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν ζήτησε να χαρακτηριστούν οι αντίπαλες Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης ως «τρομοκράτες».
Ο ηγέτης του στρατού του Σουδάν Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την προειδοποίηση πως οι πολύμηνες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) μπορεί να εξαπλωθούν στην ευρύτερη περιοχή, απηύθυνε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο αρχηγός του στρατού του Σουδάν Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να χαρακτηρίσει τις RSF ως τρομοκρατική οργάνωση.

«Ο κίνδυνος αυτού του πολέμου αποτελεί πλέον απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια καθώς οι αντάρτες έχουν ζητήσει την υποστήριξη παρανόμων και τρομοκρατικών ομάδων από διάφορες χώρες στην περιοχή και τον κόσμο», είπε ο Μπουρχάν – υπαινισσόμενος δεσμούς με την μισθοφορική ομάδα Wagner – προειδοποιώντας για μια «σπίθα πολέμου που θα μεταδοθεί σε άλλες χώρες της περιοχής».

«Η περιφερειακή και διεθνής παρέμβαση για την υποστήριξη αυτών των ομάδων είναι πλέον ξεκάθαρη. Αυτό σημαίνει ότι αυτή είναι η πρώτη σπίθα που θα κάψει την ευρύτερη περιοχή και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», πρόσθεσε.

Περιγράφοντας τα «εγκλήματα», όπως τα χαρακτήρισε, των RSF, o επικεφαλής του στρατού έκανε λόγο για δολοφονίες, βιασμούς, κλοπές, βασανιστήρια, παράνομο εμπόριο όπλων και ναρκωτικών και στρατολόγηση παιδιών. «Όλα αυτά τα εγκλήματα απαιτούν λογοδοσία και τιμωρία», υπογράμμισε.

Ο Μπουρχάν, τόνισε τέλος ότι παραμένει σταθερός στις προηγούμενες δεσμεύσεις του για μεταβίβαση της εξουσίας στον λαό του Σουδάν, μέσα από μια διαδικασία «εθνικής συναίνεσης».

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, λίγο πριν ο Μπουρχάν μιλήσει στον ΟΗΕ, ο ηγέτης των RSF Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, ανέφερε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός και πολιτικές συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης. «Σήμερα, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας στην ειρηνευτική διαδικασία για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι προηγούμενες ανακοινώσεις και των δύο πλευρών, που κατηγορούν η μία την άλλη για την έκρηξη του εμφυλίου, για εκεχειρία και αναζήτηση πολιτικής λύσης, έχουν συστηματικά παραβιαστεί, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται ορατή διέξοδος από τον αιματηρό εμφύλιο και την εμβάθυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Σουδάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα