ΑΘΗΝΑ
18:33
|
01.05.2024
Σύμφωνα με τον Σέρβο πρόεδρο, η νατοϊκή ειρηνευτική Δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο δεν εμπόδισε το χθεσινό αιματοκύλισμα στο βόρειο Κόσοβο.
Η Πρίστινα επιβεβαίωσε τον θάνατο τριών Σέρβων, προσθέτοντας ότι άλλοι πέντε συνελήφθησαν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο έκανε τα στραβά μάτια σε σχέση με τις ενέργειες της κοσοβάρικης αστυνομίας, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά από μια θανατηφόρα συμπλοκή που έλαβε χώρα στο βόρειο Κόσοβο νωρίς την Κυριακή.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου αργότερα την ίδια μέρα, ο Σέρβος πρόεδρος αναφέρθηκε στο χάος που ξέσπασε στο χωριό Μπάνισκα. Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, μια ομάδα Σέρβων έστησε οδόφραγμα στον οικισμό, με τις συγκρούσεις που ακολούθησαν με την αστυνομία του Κοσόβου να οδηγούν στον θάνατο ενός αξιωματικού.

Καθώς εκτυλίχθηκε η συμπλοκή, συνολικά τρεις ντόπιοι Σέρβοι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, ενώ υπάρχουν φόβοι και για έναν ακόμη νεκρό, είπε.

Από την πλευρά τους οι κοσοβάρικες αρχές ισχυρίστηκαν ότι περίπου 30 βαριά οπλισμένοι ένοπλοι έστησαν ενέδρα στην τοπική αστυνομία, καταφεύγοντας ύστερα σε ένα κοντινό μοναστήρι. Μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών που διήρκεσε αρκετές ώρες, οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να «καθαρίσουν» την εκκλησία. Η Πρίστινα επιβεβαίωσε τον θάνατο τριών Σέρβων, προσθέτοντας ότι άλλοι πέντε συνελήφθησαν.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για «υποστηριζόμενα από το σερβικό κράτος στρατεύματα» που πραγματοποίησαν «τρομοκρατικές ενέργειες», κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά ο Βούτσιτς.

Ο Σέρβος ηγέτης δήλωσε ότι «ο Κούρτι είναι ο μόνος υπεύθυνος» για τη μοιραία συμπλοκή, προσθέτοντας ότι «η μόνη του επιθυμία είναι να μας παρασύρει σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ και αυτό είναι το μόνο που κάνει όλη μέρα».

Κατηγόρησε επίσης τη νατοϊκή Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) ότι υποστηρίζει την Πρίστινα. Ο Βούτσιτς είπε ότι οι Σέρβοι στη Μπάνισκα «περικυκλώθηκαν πλήρως σε μια ώρα και 20 λεπτά», υποστηρίζοντας ότι αυτό «έγινε προφανώς σε συνεργασία με τις διεθνείς δυνάμεις».

«Έγινε μια βάναυση επίθεση εναντίον τους. Αναρωτηθήκαμε γιατί δεν το έκανε η KFOR, θα υπήρχαν πολύ λιγότερα θύματα. Έδωσαν όμως στον Κούρτι μια «λευκή επιταγή», όπως λένε, να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες και να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», είπε ο Βούτσιτς.

Οι εντάσεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου έχουν αυξηθεί εδώ και αρκετούς μήνες, τροφοδοτούμενοι από την απόφαση των Σέρβων, που αποτελούν την πλειοψηφία εκεί, να μποϊκοτάρουν τις δημοτικές εκλογές στις αρχές του έτους λόγω της απροθυμίας της Πρίστινα να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για τη συγκρότηση της «Ένωσης Σερβικών Δήμων».

Ενώ η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο προσπάθησαν να ομαλοποιήσουν τους δεσμούς και να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Ε.Ε. νωρίτερα αυτόν τον μήνα ναυάγησαν ξανά.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα