ΑΘΗΝΑ
01:10
|
29.11.2023
«Θα χαρώ να συζητήσουμε προσωπικά το θέμα με την πρώτη ευκαιρία», αναφέρει στην επιστολή της προς τον Γερμανό καγκελάριο η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Η φερόμενη παροχή γερμανικής οικονομικής βοήθειας σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διάσωσης κατακρίθηκε από την Ιταλίδα πρωθυπουργό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, απέστειλε στον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, μια επιστολή με θέμα την παροχή γερμανικής οικονομικής βοήθειας σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διάσωσης και υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία.

Τους προηγούμενους μήνες πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων που επιχειρούν για τη διάσωση μεταναστών από τη θάλασσα, αντιμετωπίζουν μια σειρά από περιορισμούς και δυσκολίες, αφότου στις 24 Φεβρουαρίου ψηφίστηκε ένας νόμος που βάζει περιορισμούς στις διασώσεις.

«Έμαθα με έκπληξη ότι η κυβέρνησή σας, χωρίς να έχει υπάρξει συντονισμός με την ιταλική κυβέρνηση, φέρεται να αποφάσισε να στηρίξει με σημαντικά κονδύλια ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υποδοχής των παράτυπων μεταναστών στην ιταλική επικράτεια όπως και των διασώσεων στην θάλασσα. Και οι δυο πιθανότητες προκαλούν ερωτήματα», γράφει η Μελόνι στην επιστολή της, την οποία είδε και το πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε ακόμα:

«Σε ό,τι αφορά το σημαντικό και δαπανηρό κεφάλαιο της παροχής βοήθειας στην ξηρά, είναι θεμιτό να διερωτηθεί κανείς αν αυτή δεν θα άξιζε να στηριχθεί στη Γερμανία και όχι στην Ιταλία. Παράλληλα, είναι ευρέως γνωστό ότι η παρουσία στην θάλασσα πλοίων των ΜΚΟ προκαλεί τον άμεσο πολλαπλασιασμό των αναχωρήσεων με επισφαλή πλεούμενα. Κάτι που όχι μόνο επιβαρύνει οικονομικά ακόμα περισσότερο την Ιταλία αλλά συγχρόνως αυξάνει και τον κίνδυνο θαλάσσιων τραγωδιών», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

«Θεωρώ ότι οι προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είναι οικονομικού χαρακτήρα, των χωρών της Ε.Ε. που ενδιαφέρονται να προσφέρουν ουσιαστική στήριξη την Ιταλία θα έπρεπε να επικεντρωθούν στη δημιουργία δομικών λύσεων στο μεταναστευτικό φαινόμενο, παραδείγματος χάρη δρώντας υπέρ μιας πρωτοβουλίας της Ε.Ε. με τις χώρες διέλευσης της νότιας ακτής της Μεσογείου, η οποία θα απαιτούσε λιγότερα κονδύλια σε σχέση με εκείνη που εδώ και καιρό υφίσταται με την Τουρκία», πρόσθεσε.

«Βέβαιη για την κατανόηση και συνεργασία σας, εύχομαι ο ακριβής χαρακτήρας των πρωτοβουλιών αυτών της κυβέρνησής σας, να μπορέσει να αποσαφηνιστεί καλύτερα και θα χαρώ να συζητήσουμε προσωπικά το θέμα με την πρώτη ευκαιρία, αρχίζοντας από τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας, στις 5 και 6 Οκτωβρίου».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκροί Παλαιστίνιοι έφηβοι από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη

Ο γιος Νετανιάχου επέστρεψε από το Μαϊάμι

Δεκέμβριο η συνάντηση Ραϊσί-Ερντογάν

Ξεκίνησαν οι ανταλλαγές ομήρων και κρατουμένων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα