Ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης διέταξε την κράτηση 8 νυν και πρώην αξιωματούχων εν αναμονή της έρευνάς του για την κατάρρευση 2 φραγμάτων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια καταστροφή που έστειλε πολλούς τόνους νερού στο κέντρο της παράκτιας πόλης με αποτέλεσμα να αφήσει χιλιάδες νεκρούς πολίτες.
Τα δύο φράγματα έξω από την πόλη Ντέρνα διαλύθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου, αφού κατακλύστηκαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ, η οποία προκάλεσε έντονη βροχόπτωση στην ανατολική Λιβύη. Η αποτυχία των κατασκευών είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το ένα τέταρτο της πόλης, καταστρέφοντας ολόκληρες γειτονιές και παρασύροντας ανθρώπους στη θάλασσα.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπηρεσίες αρωγής έχουν δώσει εκτιμώμενους αριθμούς νεκρών που κυμαίνονται από 4.000 έως και πάνω από 11.000. Τα πτώματα πολλών από τους νεκρούς εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από ερείπια, σύμφωνα με ομάδες έρευνας.
Σε δήλωση του γραφείου του γενικού εισαγγελέα, Αλ-Σιντίκ Αλ Σουρ, ανέφερε ότι οι εισαγγελείς ανέκριναν την Κυριακή (24/9) 7 πρώην και νυν αξιωματούχους της Αρχής Υδάτινων Πόρων και της Αρχής Διαχείρισης Φραγμάτων για ισχυρισμούς ότι η κακοδιαχείριση, η αμέλεια και τα λάθη τους συνέβαλαν σε αυτή την καταστροφή.
Ο δήμαρχος της Ντέρνα, Αμντέλ-Μονέμ αλ-Γκαιτί, ο οποίος απολύθηκε μετά την καταστροφή, ανακρίθηκε εξίσου, σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι εισαγγελείς διέταξαν τελικά, τη φυλάκιση των 8 αξιωματούχων εν αναμονή της έρευνας.
Τα φράγματα
Τα φράγματα κατασκευάστηκαν από μια γιουγκοσλαβική κατασκευαστική εταιρεία τη δεκαετία του 1970 πάνω από την κοιλάδα της Ντέρνα, που χωρίζει την πόλη και είχαν σκοπό να προστατεύσουν την πόλη από ξαφνικές πλημμύρες, που δεν είναι ασυνήθιστες σε αυτή την περιοχή. Μια έκθεση από μια κρατική υπηρεσία ελέγχου το 2021 ανέφερε, ότι τα δύο αυτά φράγματα δεν είχαν διατηρηθεί παρά τη διάθεση άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων το 2012-13 για αυτόν τον σκοπό. Παράλληλα, το 2017 είχε ανατεθεί σε μια τουρκική εταιρεία η συντήρηση των 2 αυτών φραγμάτων καθώς και ηκατασκευή ενός τρίτου μεταξύ τους. Η εταιρεία, Arsel Construction Company, ανέφερε στον ιστότοπό της, ότι ολοκλήρωσε τις εργασίες της τον Νοέμβριο του 2012.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε, ότι περισσότεροι από 4.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών, με τον επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου της Λιβύης όμως να τονίζει ότι ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 11.300. Η OCHA επισημαίνει, ότι τουλάχιστον 9.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.
Η ανάκριση και η πιθανή φυλάκιση αξιωματούχων είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα του γενικού εισαγγελέα στην έρευνά του, η οποία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τρομακτικές προκλήσεις λόγω της πολυετούς διαίρεσης της χώρας. Από το 2014, η ανατολική Λιβύη βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού του. Μια αντίπαλη κυβέρνηση, με έδρα την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, ελέγχει τα περισσότερα εθνικά κονδύλια και επιβλέπει έργα υποδομής.