ΑΘΗΝΑ
06:37
|
09.05.2024
Ο αγωγός φυσικού αερίου Ιγκντίρ-Ναιτσεβάν θα συμβάλει στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Tελετής θεμελίωσης, του νέου αγωγού φυσικού αερίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εκτίμηση ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Ιγκντίρ-Ναχιτσεβάν θα συμβάλει στην παροχή ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη, έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα, κατά τη διάρκεια της τελετής θεμελίωσης, του νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα εκτείνεται από την ανατολική επαρχία Ιγκντίρ της Τουρκίας έως το Σεντερέκ στο δυτικό Αζερμπαϊτζάν.

Την ώρα που πανικόβλητοι οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εγκαταλείπουν τις εστίες τους φοβούμενοι εθνοκάθαρση, ο Τούρκος πρόεδρος παραβρέθηκε στην τελετή μαζί με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ.

«Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Ιγκντίρ-Ναχιτσεβάν που ξεκινήσαμε θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία μας με το Αζερμπαϊτζάν στον ενεργειακό τομέα και θα συμβάλει επίσης στην παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη», τόνισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον Αλίεφ.

Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ της εταιρείας εμπορίας αγωγών αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας BOTAS και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το Ναχιτσεβάν «αντιπροσωπεύει πλέον μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη οδών ενέργειας και μεταφορών» στο πλαίσιο ενός διαδρόμου logistics από την ανατολή προς τη δύση.

«Νωρίτερα σήμερα υπογράψαμε συμφωνίες για την κατασκευή του σιδηροδρόμου Καρς-Ναχιτσεβάν, την ηλεκτρική ενέργεια και την κατασκευή κατοικιών στην Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχτσιβάν του Αζερμπαϊτζάν. Έτσι, επιβεβαιώσαμε τις προθέσεις μας να αναπτύξουμε σχέσεις στους τομείς των logistics, των μεταφορών και της ενέργειας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ επαίνεσε την ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την τήρηση «των αρχών του διεθνούς δικαίου και τη δικαιοσύνη στη διασφάλιση των συμφερόντων του Μπακού».

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη , υποστηρίζοντας ότι η επιβολή οποιουδήποτε άλλου καθεστώτος για την περιοχή δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν είναι «εξαιρετικές», τόνισε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, δεσμευόμενος ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της συνεργασίας σε κάθε τομέα με το Μπακού.

«Είναι θέμα υπερηφάνειας για την Τουρκία που οι αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και με απόλυτο σεβασμό για τους αμάχους», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαϊκές αγορές: Ξεκινά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Στην απέλαση Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου θα προχωρήσει η Βρετανία

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

ΔΝΤ: Μια σειρά χώρες επαναξιολογούν την εξάρτησή τους από το δολάριο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα