ΑΘΗΝΑ
22:36
|
27.04.2024
Η κυβέρνηση της Αρμενίας δηλώνει πως οι διαδηλώσεις θα αντιμετωπίζονται αποφασιστικά, την ώρα που καταφθάνουν στη χώρα οι πρώτες χιλιάδες προσφύγων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ακόμα και 120.000 εθνικά Αρμένιοι μπορεί να εγκαταλείψουν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανέφερε το Reuters
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ταχεία στρατιωτική επιχείρηση που διεξήγαγε το Αζερμπαϊτζάν αυτή την εβδομάδα για να εδραιώσει τον πλήρη έλεγχο της αμφισβητούμενης επικράτειας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενδέχεται να προκαλέσει την μαζική έξοδο Αρμενίων από την περιοχή της οποίας αποτελούν την πληθυσμιακή πλειοψηφία, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο την ηγεσία της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας του Αρτσάχ».

Έως και 120.000 Αρμένιοι του Καραμπάχ ενδέχεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς δεν θέλουν να παραμείνουν υπό την κυριαρχία του Μπακού και φοβούνται τον ενδεχόμενο εθνοκάθαρσης, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

«Οι άνθρωποι μας δεν θέλουν να ζήσουν ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Το 99,9% προτιμά να εγκαταλείψει τα ιστορικά μας εδάφη», δήλωσε στο Reuters ο Ντέιβιντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του προέδρου της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ».

Ο Μπαμπαγιάν επέκρινε επίσης την έλλειψη διεθνούς αντίδρασης στις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν, υποστηρίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτή την εβδομάδα θα «μείνουν στην ιστορία ως ταπείνωση και ντροπή για τον αρμενικό λαό και για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο».

Από την πλευρά του, το Μπακού έχει δηλώσει ότι θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των Αρμενίων κατά την ενσωμάτωση της περιοχής που υπήρξε εκτός του ελέγχου του για δεκαετίες.

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί όλους όσους εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Associated Press ανέφερε πως χιλιάδες Αρμένιοι του Καραμπάχ απομακρύνθηκαν από χωριά της περιοχής και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων. Τοπικοί ηγέτες είπαν στο Reuters ότι όλοι όσοι έχασαν τα σπίτια τους στο τελευταίο ξέσπασμα των εχθροπραξιών και προτίθενται να εγκαταλείψουν την περιοχή θα οδηγηθούν στην Αρμενία από τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις.

Η κυβέρνηση της Αρμενίας ανέφερε πάνω από 2.900 αφίξεις από την πόλη του Στεπανακέρτ, μέχρι σήμερα το πρωί, με περίπου 1.100 από τους πρόσφυγες να έχουν στεγαστεί και 1.000 να δηλώνουν ότι μπορούν να βρουν ένα μέρος για να ζήσουν.

Οι τοπικές αρμενικές πολιτοφυλακές συνεχίζουν να παραδίδουν τα όπλα τους υπό την εποπτεία των ειρηνευτικών δυνάμεων, δήλωσε την Κυριακή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Συνολικά 130.000 κομμάτια πυρομαχικών, 1.200 φορητά όπλα, αντιαρματικά όπλα και φορητά συστήματα αεράμυνας έχουν παραδοθεί μέχρι και την Κυριακή, ανέφερε.

Η ρωσική ειρηνευτική δύναμη έχει επίσης παραδώσει 125 τόνους τροφίμων και 65 τόνους καυσίμων στην επίμαχη περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ διασπάστηκε de facto από το Αζερμπαϊτζάν στις μέρες της ύφεσης της ΕΣΣΔ, με τον πλειοψηφικά αρμένιο πληθυσμό του να διεξάγει έναν αιματηρό πόλεμο για ανεξαρτησία τη δεκαετία του 1990. Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην περιοχή μετά από μια έξαρση των συγκρούσεων το 2020, η οποία κατέληξε με το Μπακού να ανακτά ένα μεγάλο μέρος του εδάφους που είχε χάσει προηγουμένως.

Το Γερεβάν είχε υποστηρίξει σιωπηρά τις αυτοαποκαλούμενες αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ για δεκαετίες, αλλά αναγνώρισε επισήμως την κυριαρχία του Μπακού στην περιοχή πέρυσι, μετά από μια σειρά συνοριακών συγκρούσεων και αρκετούς γύρους συνομιλιών μεταξύ των δύο γειτόνων.

Διαβάστε ακόμα:

Η τελευταία έξαρση στην περιοχή έλαβε χώρα την Τρίτη, όταν το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε να λαμβάνει «αντιτρομοκρατικά μέτρα τοπικής φύσης», επικαλούμενο μια υποτιθέμενη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων Αρμενίων στην επίμαχη περιοχή – κάτι που το Γερεβάν αρνήθηκε. Την Τετάρτη, οι αρχές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός με το Μπακού, μετά από πρόταση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Αρμενία: 142 προσαγωγές διαδηλωτών

Η αστυνομία του Γερεβάν έχει συλλάβει δεκάδες διαδηλωτές, καθώς αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ετοιμάζονται για έναν γύρο κινητοποιήσεων για την παραίτηση του Πασινιάν.

Στις 10:00 π.μ. (τοπική ώρα) σήμερα, η αστυνομία ανέφερε ότι είχαν τεθεί υπό κράτηση 142 άτομα. Μια ώρα νωρίτερα αναφέρονταν 53 κρατούμενοι.

Οι διαδηλωτές σχεδίαζαν να καταλάβουν πολλούς βασικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Αρμενίας. Η αστυνομία είπε ότι άτομα που δεν υπακούουν σε εντολές να διαλυθούν θα συλλαμβάνονται.

Εν τω μεταξύ, δικαστήριο στο Γερεβάν διέταξε κράτηση διάρκειας ενός μήνα του Λεβόν Κοτσαριάν, γιου του πρώην προέδρου της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν. Ο Ρόμπερ Κοτσαριάν γεννήθηκε στο Στεπανακέρτ και υπηρέτησε ως πρόεδρος και πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας του Αρτσάχ». Ο υιός Κοτσαριάν συνελήφθη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης την Παρασκευή και κατηγορείται για επίθεση σε τέσσερις αστυνομικούς. Ο άνδρας φέρεται να ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία.

Από την πλευρά του, ο Πασινιάν έχει αποστασιοποιηθεί από την έκβαση των εχθροπραξιών, υποστηρίζοντας ότι η ασφάλεια των ντόπιων είναι ευθύνη της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης:

Παράλληλα έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για παραίτησή του και υποσχέθηκε μια «σκληρή απάντηση» από τις αρχές επιβολής του νόμου, μετά από την «ατσαλένια εντολή» της κυβέρνησής του. Κατηγόρησε πολιτικούς που συνδέονται με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ για υποκίνηση βίας στην Αρμενία.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα