ΑΘΗΝΑ
07:19
|
03.05.2024
Αυξάνονται οι πιθανότητες οι Αρμένιοι να εγκαταλείψουν τον θύλακα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας. Στο Κόρνιτζορ έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες.
Νέες βολές Πασινιάν κατά της Μόσχας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αρμενία είναι έτοιμη να δεχθεί όλους τους Αρμένιους συμπατριώτες από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσε στο νέο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός της χώρας, Νικόλ Πασινιάν και πρόσθεσε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να εγκαταλείψουν τον θύλακα.

«Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εθνοκάθαρσης», υποστήριξε ο Πασινιάν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Ανθρωπιστικές προμήθειες έφτασαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τις τελευταίες μέρες, αλλά αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση», συμπλήρωσε.

Αν δεν δημιουργηθούν πραγματικές συνθήκες διαβίωσης για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ στα σπίτια τους και αποτελεσματικοί μηχανισμοί προστασίας από την εθνοκάθαρση, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ να δουν τη φυγή από την πατρίδα τους ως τη μόνη διέξοδο, υπογράμμισε ο Νικόλ Πασινιάν.

Στο μεταξύ, μια πρώτη ομάδα προσφύγων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρασε την Κυριακή (24/9) στην Αρμενία, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στα σύνορα. Στην ομάδα αυτή, που αποτελείται από μερικές δεκάδες ανθρώπους, περιλαμβάνονται γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Όλοι τους έφτασαν στο κέντρο υποδοχής που έχει στήσει η κυβέρνηση της Αρμενίας στο Κόρνιτζορ.

Οι 120.000 Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα φύγουν για την Αρμενία διότι δεν θέλουν να ζουν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και φοβούνται εθνοκάθαρση, δήλωσε στο Reuters η ηγεσία της αποσχισθείσας περιοχής.

«Η κυβέρνησή μας θα υποδεχθεί με αγάπη τους αδελφούς και τις αδελφές μας από το Ναγκόρνο Καραμπάχ», διαβεβαίωσε ο Πασινιάν.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αναποτελεσματικές» τις τρέχουσες συμμαχίες της χώρας του, υπαινισσόμενος τις μακροχρόνιες σχέσεις με τη Μόσχα, κληροδότημα των ημερών που η Αρμενία ανήκε στην Σοβιετική Ένωση. «Τα συστήματα εξωτερικής ασφαλείας στα οποία μετέχει η Αρμενία αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά για να προστατεύσουν την ασφάλεια και τα συμφέροντά της», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Πασινιάν η Αρμενία δεν απαρνήθηκε ποτέ τις υποχρεώσεις της ούτε πρόδωσε τους συμμάχους της.

Ωστόσο, η απογοήτευση των Αρμενίων για τη διακυβέρνηση Πασινιάν συνεχίζεται. Μόλις την περασμένη Τετάρτη χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Γερεβάν με αίτημα την απομάκρυνση του νυν Πρωθυπουργού από την εξουσία. Ο κόσμος κατηγορεί τον Πασινιάν για εγκατάλειψη των αυτονομιστών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία οδήγησε σε μια ταπεινωτική υποχώρηση προς το Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία ανήκει ακόμη στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, στρατιωτική συμμαχία υπό την αιγίδα της Ρωσίας, αλλά έχει ήδη δείξει σημάδια απομάκρυνσης, πριν ακόμη από την επιχείρηση αυτήν την εβδομάδα του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία επιτάχυνε μετατόπισή της από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Η Αρμενία, η οποία αρνήθηκε τον Ιανουάριο να φιλοξενήσει ασκήσεις του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, μόλις διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις αυτόν τον μήνα με τις ΗΠΑ, προς μεγάλη απογοήτευση της Μόσχας. Τον Μάιο ο Πασινιάν είχε ήδη αναφέρει την πιθανότητα η Αρμενία να αποσυρθεί από τον Οργανισμό αυτόν, πάντα σε σχέση με το ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, έχουν ήδη εμπλακεί σε δύο πολέμους για τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, περιοχή που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, τον έναν τη δεκαετία του 1990 και τον άλλον το 2020.

Υπό την αιγίδα της Ρωσίας συνήφθη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες το 2020 και η Μόσχα ανέπτυξε εκεί ειρηνευτική δύναμη, η οποία δεν εμπόδισε την στρατιωτική επιχείρηση-αστραπή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ των δυνάμεων του Μπακού αυτήν την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα