ΑΘΗΝΑ
21:56
|
06.05.2024
Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ισχυρίστηκε επιπλέον πως η ζημιά στο ζωϊκό κεφάλαιο της Θεσσαλίας, με 110.000 ζώα νεκρά, είναι μικρή.
Ο εξωκοινοβουλευτικός Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, στη Βουλή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο 75% έχει φτάσει η αποκομιδή των νεκρών ζώων στη Θεσσαλία, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε πτέραρχος εν αποστρατεία και υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, απαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Άμεσα κινητοποιήθηκε σύσσωμο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον αρμόδιο Υπουργό, τους Υφυπουργούς και τους Γενικούς Γραμματείς. Κατέγραψαν τις απώλειες και προχώρησαν στην αποκομιδή, για ταφή και καύση των νεκρών ζώων. Δηλώθηκαν εκατόν δέκα χιλιάδες νεκρά ζώα και εκατόν τριάντα πέντε χιλιάδες πτηνά χιλιάδες. Αυτή τη στιγμή η περισυλλογή έχει φτάσει το 75% και υπολείπονται όσα βρίσκονται στα λιμνάζοντα νερά και όσα ως συνήθως έχουν δηλωθεί υπεράριθμα», ανέφερε ο Τουρνάς.

Μικρή η ζημιά στο ζωϊκό κεφάλαιο

Στις φονικές πλημμύρες «χάθηκαν εκατόν δέκα χιλιάδες ζώα έναντι ενός εκατομμυρίου επτακοσίων χιλιάδων που είναι εγγεγραμμένα και δηλωμένα στην περιοχή της Θεσσαλίας. Δηλαδή μόλις το 7% του ζωικού κεφαλαίου χάθηκε από τη Θεσσαλία και βέβαια ένα πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τον πανελλαδικό αριθμό», υποστήριξε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Κανένα αντιπλημμυρικό δε θα άντεχε

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάλεσε τον υφυπουργό να απαντήσει συγκεκριμένα, ποιο ήταν το σχέδιο της κυβέρνησης ενώ ήταν γνωστό ότι επίκειται σφοδρή κακοκαιρία.

«Τι ακριβώς είχε προβλεφθεί ότι θα γίνει στη Θεσσαλία; Ποιο σχέδιο είχατε αποφασίσει να εφαρμόσετε; Το εφαρμόσατε το σχέδιο αυτό; Αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι είναι το αποτέλεσμα σχεδίου ή εάν είναι το αποτέλεσμα έλλειψης σχεδίου;», απευθύνθηκε στον υφυπουργό η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Όλοι οι επιστήμονες συνηγορούν ότι η θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία δεν είχε προηγούμενο και κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να αντέξει», υποστήριξε ο υφυπουργός Τουρνάς.

«Το Υπουργείο κινήθηκε προκαταβολικά, ενεργοποίησε τον κρατικό μηχανισμό της πολιτικής προστασίας άμεσα τρεις ημέρες πριν από την έλευση του DANIEL, ανέπτυξε έγκαιρα τις δυνάμεις, ενημέρωσε τους πολίτες μέσω του 112 μετά από εισηγήσεις των δημάρχων και διέσωσε περισσότερους από τρεισήμισι χιλιάδες κατοίκους των περιοχών. Βέβαια, λειτούργησε εξαιρετικά και το επιτελικό κράτος, το οποίο ειρωνεύεστε, λειτούργησε καίρια και αποτελεσματικά τόσο στο συντονισμό των αρμόδιων φορέων, πριν από την έλευση του DANIEL όσο και κατά τη διάρκειά του, αποστέλλοντας στο Συντονιστικό Κέντρο της Λάρισας το μισό Υπουργικό Συμβούλιο με όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς και όλους τους φορείς τόσο για την αντιμετώπιση όσο και για την αποκατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε στην παρούσα φάση, των πληγών της περιοχής», υποστήριξε.

Οι εποχικοί πυροσβέστες θα μείνουν εποχικοί

Σε ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το εάν η κυβέρνηση θα προβεί στην πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών, ο Ευάγγελος Τουρνάς απάντησε:

«Η εποχικότητα είναι κάτι που συνδέεται με την Πυροσβεστική όταν οι απαιτήσεις αυξάνονται. Σε όλες τις χώρες του κόσμου γίνεται αυτό και έχουνε εποχικούς πυροσβέστες για να καλύπτουν τις ανάγκες της δασοπυρόσβεσης κατά τους θερινούς μήνες. Την έχουμε επεκτείνει και την έχουμε κάνει έξι μήνες. Αυτό το έχουμε πει και σε αυτούς τους ανθρώπους».

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα