ΑΘΗΝΑ
06:46
|
04.05.2024
Η κυβέρνηση της Χαργκέισα απέρριψε ουσιαστικά τις προθέσεις του προέδρου της Ουγκάντας, Γιουέρι Μουσέβενι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλιλάνδης δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να συζητήσει μια επανένωση με τη Σομαλία, αντιτιθέμενη στα λεγόμενα του Προέδρου της Ουγκάντας, Γιουέρι Μουσέβενι, ο οποίος είπε ότι θα ενεργούσε ως «μεσολαβητής ενοποίησης» μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η κυβέρνηση της Σομαλιλάνδης επιβεβαιώνει ότι οποιοσδήποτε διάλογος μεταξύ Σομαλιλάνδης και Σομαλίας δεν θα συζητήσει την ενοποίηση, αλλά μάλλον πώς οι δύο προηγουμένως ενωμένες χώρες μπορούν να προχωρήσουν χωριστά», ανέφερε σε δήλωσή της η Χαργκέισα αργά την Κυριακή.

Η Σομαλιλάνδη κήρυξε αυτονομία από τη Σομαλία το 1991, αλλά δεν έχει αποκτήσει ευρεία διεθνή αναγνώριση για την ανεξαρτησία της.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, μερικοί πρεσβύτεροι φυλών σε αμφισβητούμενες περιοχές κατά μήκος των συνόρων της Σομαλιλάνδης με την ημιαυτόνομη πολιτεία Πούντλαντ της βορειοανατολικής Σομαλίας δηλώνουν ότι θέλουν να είναι μέρος της Πούντλαντ και όχι της Σομαλιλάνδης.

Σφοδρές μάχες μεταξύ των δυνάμεων της Σομαλιλάνδης και πολιτοφυλακών ξέσπασαν σε μια τέτοια περιοχή τον Φεβρουάριο, μέσα και γύρω από την πόλη Λας Ανόντ. Περισσότεροι από 200.000 έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη των συγκρούσεων και σύμφωνα με στοιχεία που έλαβε το Al Jazeera από νοσοκομεία της πόλης τον Μάιο, περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.913 τραυματίστηκαν.

Από την απόσχισή της, η Σομαλιλάνδη παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ειρηνική, αλλά οι αναλυτές λένε ότι η πρόσφατη βία έχει επηρεάσει αρνητικά αυτήν την εικόνα.

Ο αναπληρωτής γραμματέας Τύπου του Μουσέβενι είπε ότι η κυβέρνηση της Ουγκάντα δεν είχε κανένα σχόλιο να κάνει επί της απάντησης της Σομαλιλάνδης.

Οι Υπουργοί Πληροφοριών και Εσωτερικών της Σομαλίας δεν έχουν σχολιάσει την κατάσταση, αν και η θέση της Σομαλίας ήταν σταθερά ότι θεωρεί τη Σομαλιλάνδη μέρος της και επιθυμεί την επανένωση.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα