Η πολιτική τροχιά που σκιαγράφησε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, στην ομιλία του για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας είναι βαθιά λανθασμένη, δήλωσε χθες, μια μέρα μετά το διάγγελμα του Πασινιάν, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι δηλώσεις του Αρμένιου πρωθυπουργού ήταν απλώς μια προσπάθεια να αποφύγει την ευθύνη για τα λάθη της κυβέρνησής του, επιρρίπτοντάς τα στη Ρωσία και φλερτάροντας με τη Δύση, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.
Την Κυριακή, ο Πασινιάν αμφισβήτησε τους «στόχους και τα κίνητρα της ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ» λίγες μέρες αφότου το Αζερμπαϊτζάν πήρε υπό τον έλεγχό του την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με μια ταχεία στρατιωτική επιχείρηση.
Μετά από την ταχεία συνθηκολόγηση της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» μπροστά στη συντριπτική υπεροπλία των Αζέρων, ξεκίνησε μια μαζική φυγή των 120.000 Αρμενίων κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Χωρίς να κατονομάσει ευθέως τη Ρωσία, ο Πασινιάν καταφέρθηκε ενάντια στους «συμμάχους στους οποίους βασιστήκαμε για πολλά χρόνια» ισχυριζόμενος ότι «έθεσαν στόχο να αποκαλύψουν την αδυναμία μας και να δικαιολογήσουν την ανικανότητα του αρμενικού λαού να έχει ένα ανεξάρτητο κράτος».
Ισχυρίστηκε ότι η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι Αρμένιοι εκεί «δεν έχουν καμία σχέση» με την κυβέρνησή του.
«Έχει γίνει σαφές σε όλους μας ότι τα μέσα του CSTO [Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας] και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Αρμενίας-Ρωσίας είναι ανεπαρκή για να διασφαλίσουν την εθνική ασφάλεια της Αρμενίας», πρόσθεσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.
Ο Πασινιάν αποσκοπεί στην απομάκρυνση της Αρμενίας από τη Ρωσία
Το ρωσικό υπουργείο σχολίασε ότι οι «άμεσες και έμμεσες επιθέσεις στη Ρωσία» στη δήλωση του Πασινιάν δείχνουν ότι «καταστροφικές… διαδικασίες που εμπνέονται από τη Δύση και ενθαρρύνονται από το… Γερεβάν δεν είναι σποραδικής αλλά συστημικής φύσης».
Η κυβέρνηση στο Γερεβάν έχει αναλάβει να απομακρύνει την Αρμενία από τη Ρωσία, ανέφερε, προειδοποιώντας ότι, ενώ τα δύο μετασοβιετικά κράτη έχουν «σε μεγάλο βαθμό κοινά συμφέροντα στους τομείς της ασφάλειας και της ανάπτυξης», η Δύση επιδιώκει μόνο να «προξενήσει στρατηγική ζημιά στη Ρωσία» και να «αποσταθεροποιήσει την ευρασιατική περιοχή».
«Είναι γνωστό ότι ο Αμερικανός πρέσβης διατηρεί στενές επαφές με την κυβέρνηση της Αρμενίας», σημειώνεται σε άλλο σημείο της ανακοίωσης.
Η Μόσχα ήταν πάντα προσηλωμένη στα καθήκοντά της ως σύμμαχος και συνέβαλε ενεργά στην ασφάλεια, την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Αρμενίας, ανέφερε το υπουργείο. Οι προσπάθειες της Ρωσίας και του προέδρου της, Βλαντιμίρ Πούτιν, βοήθησαν το Γερεβάν να αποφύγει την «ολική ήττα» στη σύγκρουση του 2020 με το Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε το ρωσικό υπ.Εξ, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία μεσολάβησε σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί ως βάση για την επίλυση της κατάστασης γύρω από το αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο μέλλον.
Ο Πασινιάν επέλεξε να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν
Αντί να τηρήσει τη συμφωνία, ο Πασινιάν στράφηκε στη Δύση και αναγνώρισε την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν επί της αμφισβητούμενης περιοχής κατά τις συνομιλίες στην Πράγα και τις Βρυξέλλες, υπογράμμισε το ρωσικό υπ.Εξ.
Αυτές οι ενέργειες του Γερεβάν επηρέασαν σοβαρά τη συμφωνία, καθώς και το καθεστώς των Ρώσων ειρηνευτικών που στάλθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ως μέρος αυτής της συμφωνίας, εξήγησε το υπουργείο.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο στις 18 Απριλίου, ο Νικόλ Πασινιάν είπε ότι η κυβέρνησή του «επιβεβαίωσε ότι η Δημοκρατία της Αρμενίας αναγνωρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν» και ζήτησε να υπογραφεί μια συνθήκη ειρήνης με το γειτονικό έθνος «χωρίς ασάφειες και παγίδες». Σε αντάλλαγμα, είπε, το Μπακού θα πρέπει να αναγνωρίσει το έδαφος της Αρμενίας εντός των συνόρων της της σοβιετικής εποχής.
«Υπάρχει πιθανότητα επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Μπακού και Γερεβάν, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι η Αρμενία έχει επίσημα αναγνωρίσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Αλίγεφ σε μια συνάντηση με τον Πασινιάν στα τέλη Μαΐου, προσθέτοντας ότι το κράτος του «δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι της Αρμενίας».
«Τώρα έχω τον πρόεδρο [του Αζερμπαϊτζάν] Αλίγεφ να λέει: “γνωρίζετε ότι η Αρμενία έχει αναγνωρίσει ότι το Καραμπάχ είναι δικό μας, ότι το ζήτημα του καθεστώτος του Καραμπάχ δεν βαραίνει πλέον, έχει επιλυθεί”. Και η αρμενική ηγεσία το δήλωσε δημοσίως, υπολογίζοντας ολόκληρη την επικράτεια πριν από το 1991 στο πλαίσιο της ΣΣΔ του Αζερμπαϊτζάν που περιλαμβάνει το έδαφος του Καραμπάχ», δήλωσε τον Σεπτέμβριο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε εδώ. Εάν η ίδια η Αρμενία έχει αναγνωρίσει ότι το Καραμπάχ είναι μέρος του Αζερμπαϊτζάν»
Ασυνεπής στάση
Σύμφωνα με το ρωσικό υπ.Εξ., «η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από την επίμονη άρνηση της Αρμενίας της συνεχιζόμενης παρουσίας αρμενικών ένοπλων σχηματισμών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά τις 9 Νοεμβρίου 2020, η οποία έγινε ένας από τους βασικούς λόγους για την κλιμάκωση τον Σεπτέμβριο. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής στις 20 Σεπτεμβρίου για την απόσυρση των υπόλοιπων αρμενικών μονάδων και τον πλήρη αφοπλισμό του “στρατού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ”, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης βαρέως εξοπλισμού και όπλων, αποκάλυψε την πραγματική κατάσταση και έθεσε τις βάσεις για βιώσιμη αποκλιμάκωση.
Η ασυνεπής στάση της ηγεσίας της Αρμενίας, η οποία έκανε στροφή 180 μοιρών και αναζήτησε τη δυτική υποστήριξη αντί της στενής συνεργασία με τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, σταμάτησε την εφαρμογή μιας σειράς τριμερών συμφωνιών υψηλού επιπέδου από το 2020-2022».
Τεράστιο λάθος
Στη βάση των παραπάνω, το ρωσικό υπ.Εξ. υποστήριξε πως η Αρμενία «έχασε πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για την προώθηση των συνομιλιών για την ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού καθώς και για την οριοθέτηση των συνόρων και το ξεμπλοκάρισμα περιφερειακών καναλιών επικοινωνίας» που, από κοινού, θα δημιουργούσαν πρόσθετες εγγυήσεις ασφάλειας για την ίδια την Αρμενία.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση στο Γερεβάν κάνει ένα τεράστιο λάθος επιδιώκοντας σκόπιμα να καταστρέψει πολύπλοκους και μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ Αρμενίας και Ρωσίας, καθώς και καθιστώντας το έθνος τους όμηρο των γεωπολιτικών παιχνιδιών της Δύσης. Είμαστε βέβαιοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του αρμενικού πληθυσμού το αντιλαμβάνεται αυτό», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Διαβάστε ακόμα: