ΑΘΗΝΑ
13:58
|
27.04.2024
Στη μάχη και οι Ένοπλες Δυνάμεις για διάνοιξη δρόμων, με τους πυροσβέστες να απομακρύνουν ανθρώπους από πλημμυρισμένα σπίτια.
Πηγή: egnomi.gr, φωτογραφία από το Προκόπι στον Δήμο Μαντουδίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισχυρή βροχόπτωση στη Βόρεια Εύβοια έφερε η κακοκαιρία Elias, με τις περιοχές που πριν δύο χρόνια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις φλόγες, να εκπέμπουν SOS και το 112 να ηχεί λίγο μετά τις 10 το πρωί (27/9) για το Μαντούδι.

Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, η βροχή στη Βόρεια Εύβοια κόπασε, ωστόσο, ο μεγάλος όγκος νερού που έχει ως ήδη πέσει δημιουργεί ανησυχίες, ενώ ήδη υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Εγκλωβισμένοι στο Πευκί

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας. Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες (πάνω από 40) είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Στην Εύβοια οι Ένοπλες Δυνάμεις

Στην περιοχή έχουν προκληθεί πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω των έντονων φαινομένων, καθώς σπίτια έχουν πλημμυρίσει, ενώ οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να ρίχνονται στη «μάχη».

Όπως δήλωσε το πρωί της Τετάρτης (27/09) ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων μεταβαίνουν στην Εύβοια, προκειμένου να συνδράμουν στη διάνοιξη των δρόμων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κακοκαιρία Elias «χτυπά» ανελέητα το οδικό δίκτυο στα βόρεια της Εύβοιας. Οι δρόμοι θυμίζουν χείμαρρους και έχει κλείσει η κυκλοφορία από Ψαχνά προς Μαντούδι, από Προκόπι προς Πήλιο Εύβοιας.

Κίνδυνος να υπερχειλίσουν τρεις ποταμοί

Η έντονη βροχόπτωση που συνεχίζει να πέφτει με ένταση αυτή την ώρα σε κεντρική και βόρεια Εύβοια, έχει “φουσκώσει” ποτάμια και χειμάρρους, θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μεγάλες καταστροφές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Elias στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης, Αγίας Άννας, στη βόρεια Εύβοια, καθώς χωριά έχουν πλημμυρίσει και οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους.

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών στην Εύβοια, ο Νηλεας, ο Κηρέας, ο Μεσσάπιος και ο ποταμός στη Σηπιάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Ροβιές και τη Λίμνη οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και η κυκλοφορία σε πολλά σημεία, όπως σε τμήμα του δρόμου που συνδέει το Προκόπι με το Μαντούδι, έχει διακοπεί. Κάτοικος από τις Ροβιές δήλωσε στο evima.gr: «Η κατάσταση είναι σοκαριστική. Για ακόμα μια φορά στις Ροβιές, το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό φούσκωσε και έχουν πλημμυρίσει τα πάντα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο χωριό».

Μιλώντας, το πρωί στο Open, ο δήμαρχος Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, απηύθυνε έκκληση να μην υπάρχουν άσκοπες μετακινήσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από εκείνη με την κακοκαιρία Daniel. «Το νερό είναι πάρα πολύ, έχει δημιουργηθεί ένας χείμαρρος. Είναι όλο το βουνό και κατεβαίνει προς τα κάτω», πρόσθεσε.

«Έπεσαν 150 χιλιοστά βροχής μέχρι τις 6:00, στο δυτικό κομμάτι του δήμου στις Ροβιές και τη Λίμνη, και έχουν φέρει όλο το βουνό μέσα στους οικισμούς. Κάνουμε έκκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται άσκοπα, το νερό είναι πάρα πολύ. Έχουν υπερχειλίσει όλα τα ποτάμια. Η κατάσταση κρίνεται αυτή τη στιγμή επικίνδυνη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Αυτή τη στιγμή τα μεγάλα προβλήματα είναι στις καμένες περιοχές. Εντοπίζονται κυρίως στις Ροβιές και στο Μετόχι. Το νερό είναι πάρα πολύ, έχει δημιουργηθεί ένας χείμαρρος. Είναι όλο το βουνό και κατεβαίνει προς τα κάτω. Αν συνεχίσει αυτός ο καταποντισμός, δεν ξέρουμε τι θα προκύψει στους άλλους οικισμούς. Είναι πολύ το νερό, πολύ περισσότερο από τον Daniel».

«Παρακαλώ όλους τους δημότες να μην μετακινούνται άσκοπα. Αυτή τη στιγμή μετακινούμε προς τις Ροβιές και το νερό είναι ένα μέτρο στον δρόμο. Να μην μετακινείται κανείς», είπε με εμφανή την αγωνία στη φωνή του. Τέλος, πρόσθεσε πως: «Τα σχολεία είναι κλειστά από χθες, έχει βγει απόφαση. Δεν πρέπει να μετακινείται κανείς άσκοπα, κινδυνεύουμε. Βλέπω άσκοπη κίνηση, να μην μετακινείται κανένας. Το νερό κατευθύνεται προς τη θάλασσα, κατεβαίνει από το βουνό με φερτά υλικά, κορμούς και πέτρες, και είναι επικίνδυνο».

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Εύβοια

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται η διακοπή κυκλοφορίας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων ως εξής:

• Από 49,5η χ/θ (Προκόπι) έως 57η χ/θ (Μαντούδι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, λόγω έντονης βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα στον Νομό Εύβοιας. (Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).

• Επαρχιακή οδός Ροβιών – Ιστιαίας (μέσω Μαρουλίου – Βουτά), λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών – πτώσης δένδρων στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 07:45 της 27-09-2023).

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα