ΑΘΗΝΑ
12:31
|
30.04.2024
Μπάχαλο με τα σχολεία, ταλαιπωρία από την κίνηση στους δρόμους και ακυρώσεις ή καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων.
Πλήττεται η Αττική από την κακοκαιρία Elias
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Αττική έφτασε από τα ξημερώματα η κακοκαιρία «Elias» με ισχυρή βροχόπτωση και έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Ήδη από τις 2.00 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχτεί κάποιες μεμονωμένες κλήσεις, 20 μέχρι στιγμής, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων κυρίως σε περιοχές στα βόρεια και στα δυτικά της Αττικής.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο Μαρκόπουλο και στο Μαρούσι, όπου χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για απάντληση υδάτων. 

Χθες το βράδυ οι κάτοικοι της Αττικής έλαβαν μήνυμα μέσω του 112, προειδοποιώντας τους για πιθανότητα ισχυρής έντασης βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων για την Τετάρτη και καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ειδικότερα το μήνυμα ανέφερε: «Προειδοποιητικό μήνυμα για πιθανότητα ισχυρής έντασης βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων για αύριο Τετάρτη. Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις».

Τρένα: Ταλαιπωρία επιβατών

Πολλά ήταν τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο εξαιτίας της άφιξης της κακοκαιρίας στην Αττική. Σύμφωνα με ενημερώσεις της Hellenic Train, υπήρχαν καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων στη γραμμή Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης και έντονων καιρικών φαινομένων. Καθυστερήσεις και ακυρώσεις υπάρχουν και στη γραμμή Πειραιάς- Αεροδρόμιο- Κιάτο-Πειραιάς, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης και έντονων καιρικών φαινομένων.

Στο μεταξύ τα δρομολόγια στη γραμμή του Αεροδρομίου (Προαστιακός) πραγματοποιούνται μόνο στο τμήμα Αεροδρόμιο- Μεταμόρφωση, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας IC50.

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση μεταξύ Αυλώνα- Οινόη, όπου και αναμένεται έλεγχος της σιδηροδρομικής γραμμής από τον διαχειριστή υποδομής ΟΣΕ. Το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 882 δεν θα πραγματοποιηθεί.

Στους δρόμους της Αθήνας η κυκλοφορία το πρωί ήταν προβληματική. Μποτιλιάρισμα και σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν στον Κηφισό, στην Κατεχάκη, στην Πειραιώς αλλά και στην Αττική οδό ως τη Φιλοθέη.

Η κατάσταση σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα

Στη Θεσσαλία δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα, και οι κλήσεις που έχει λάβει η Πυροσβεστική είναι για αντλήσεις υδάτων στις ήδη πλημμυρισμένες περιοχές από την προηγούμενη κακοκαιρία. Στη Στερεά Ελλάδα σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Βοιωτία, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Εύβοια και Ευρυτανία, με τη Λαμία να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα από την κακοκαιρία και το 112 να ηχεί για περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων. Μέσα στο κοινοτικό γραφείο πέρασαν τη νύχτα τους πολλοί από τους κατοίκους στο χωριό Κόμμα της Λαμίας, όπου και είχε σημάνει συναγερμός από την χθεσινή μέρα, λόγω της απειλής υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού.

Σε ορισμένες περιοχές της Χαλκίδας, της Βοιωτίας, αλλά και της Φωκίδας η βροχόπτωση ήταν ραγδαία και σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών έπεσαν μέχρι και 150 τόνοι νερό σε κάθε στρέμμα.

 Στην Πελοπόννησο τα φαινόμενα έχουν τοπικό χαρακτήρα, και η βροχόπτωση είναι εντονότερη στην ορεινή Κορινθία και στην Αχαΐα. Ειδικότερα, λόγω των καταιγίδων, φερτά υλικά έπεσαν σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας-Καλαβρύτων, αλλά και στην επαρχιακή οδό ΒαλιμήςΖαρούχλας, στην Αιγιάλεια. Στις δύο προαναφερόμενες περιοχές βρέθηκαν μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, για να απομακρύνουν από το οδόστρωμα τα φερτά υλικά.

Στην Πάτρα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, καταγράφηκε συγκέντρωση υδάτων σε σημεία του οδοστρώματος της παραλιακής λεωφόρου, Ακτή Δυμαίων, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε μικρό αριθμό κλήσεων για απαντλήσεις υδάτων. Επίσης, κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων δέχθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία Αιγίου.

Στη δυτική Ελλάδα έχουμε βροχοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα της Αχαΐας, ενώ στα Ιόνια νησιά τα φαινόμενα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ένταση.

Σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία κι έπειτα από επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια και τη δυτική Κρήτη. Είναι πιθανόν να σημειωθούν κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία σε κάποιες περιοχές της Αττικής, στη Θεσσαλία (Τρίκαλα, Καρδίτσα, Μαγνησία, Λάρισα), στο Ξυλόκαστρο, αλλά και στη Φθιώτιδα.

Πιο αναλυτικά, και αύριο τα μαθήματα στη Θεσσαλία θα γίνουν μέσω τηλεκπαίδευσης, αλλά όχι σε όλα τα σχολεία.

Μέχρι στιγμής στην Αττική, ανακοίνωση πως θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής, στις Δημοτικές Ενότητες Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής, αλλά και του Ωρωπού.

Η σχετική απόφαση ελήφθη από το Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού και περιλαμβάνει Παιδικούς Σταθμούς, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια.

Από την τηλεκπαίδευση εξαιρούνται τα σχολεία των δήμων και των περιοχών της Θεσσαλίας: Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης.

Κλειστά θα είναι, παράλληλα, τα σχολεία σε όλο το νομό Φθιώτιδας σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι Παιδικοί Σταθμοί, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ.

Η παραπάνω ανακοίνωση έρχεται μετά την απόφαση για τηλεκπαίδευση στους Δήμους Δομοκού, Μακρακώμης, Λαμιέων και Στυλίδας, Λοκρών, Καμένων Βούρλων και Αμφίκλειας Ελάτειας. Επιπλέον στο Δήμο Λοκρών δε θα λειτουργήσει και το Δημοτικό Ωδείο Αταλάντης.

Υπογραμμίζεται ότι τα μαθήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Σχολικές Μονάδες των Δήμων της Φθιώτιδας θα γίνουν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Επιπλέον, ο Δήμος Ξυλοκάστρου αποφάσισε να μην ανοίξουν τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων για προληπτικούς λόγους.

Σοβαρά προβλήματα στην Εύβοια λόγω της κακοκαιρίας

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στη βόρεια Εύβοια αυτήν την ώρα, λόγω της κακοκαιρίας. Στην περιοχή Δερβένι έχει κλείσει ο δρόμος που ενώνει την κεντρική με τη βόρεια Εύβοια. Μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων προσπαθούν αυτήν την ώρα να δημιουργήσουν δίοδο, ωστόσο οι έντονες βροχοπτώσεις δεν το επιτρέπουν.

Στην περιοχή της Λίμνης οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει, ιδιαίτερα στις Ροβιές, καθώς φούσκωσε το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό με αποτέλεσματα να πλημμυρήσουν πάνω από 40 σπίτια. Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία σπεύδουν καθώς αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις και χαρακτηρίζει την κατάσταση επικίνδυνη. Σύμφωνα με τον κ. Τσαπουρνιώτη, «το δυτικό κομμάτι του δήμου, από τις Ροβιές μέχρι τη Λίμνη, έχει γεμίσει από φερτά υλικά καθώς ολόκληρο το βουνό έχει μεταφερθεί μέσα στους οικισμούς». Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται αυτήν την ώρα στο Μετόχι και τις Ροβιές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκτός από τα πλημμυρισμένα σπίτια, κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί κοντά σε χειμάρρους και η Πυροσβεστική προσπαθεί να τους εντοπίσει και να τους απομακρύνει.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγη ώρα εστάλη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής νέο μήνυμα από το 112, που τους πληροφορεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στο Μαντούδι και κίνδυνο υπερχείλισης χειμάρρων, καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Κλείνει η λεωφόρος Αναβύσσου

Μετά την ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε νωρίς το πρωί, κλείνει προσωρινά για λόγους ασφαλείας η λεωφόρος Αναβύσσου στο ύψος της ταβέρνας Διαμαντή εξαιτίας υπερχείλισης του ρέματος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ήδη από τις 02:00 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχτεί κάποιες μεμονωμένες κλήσεις, 20 μέχρι στιγμής, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων κυρίως σε περιοχές στα βόρεια και στα δυτικά της Αττικής.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: 12χρονος απείλησε με μαχαίρι συμμαθητή του 

Χανιά: Εργατικό ατύχημα στην αποκομιδή απορριμμάτων

Λονδίνο: Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης με σπαθί

ΕΦΕΤ: Ανάκληση συσκευασμένης σταφίδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα