ΑΘΗΝΑ
08:06
|
27.04.2024
Ώρες αγωνίας για χιλιάδες κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας, του Βόλου και του χωριού Σωτήριο Λάρισας λόγω πλημμυρών.
Λίμνη Εύβοιας σήμερα...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σημαντική επιδείνωση της ζωής των κατοίκων της Εύβοιας,  προκαλεί από τα χαράματα το νέο κύμα κακοκαιρίας Elias, που σαρώνει περιοχές της Ελλάδας. Οι διαδοχικές κατολισθήσεις στην περιοχή Δερβένι έκλεισαν τον οδικό κόμβο που συνδέει το νότο και το βόρειο τμήμα της Εύβοιας ενώ χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν για ώρες δίχως ρεύμα έπειτα από τις ζημιές που προκάλεσε η πτώση δέντρων σε καλώδια της ΔΕΗ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στον πλημμυρισμένο Βόλο

Νωρίς σήμερα το απόγευμα οι αρχές προχώρησαν στην απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών του Βόλου.

Το 112 έστειλε μήνυμα απαγόρευσης της κυκλοφορίας λόγω του τυφώνα «Elias».

Δεκάδες εγκλωβισμένοι στην πλημμυρισμένη Εύβοια

Δεκάδες είναι οι άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί σε περιοχές της Εύβοιας που θυμίζουν «λίμνη» με πρώτο το Πευκί και ορισμένα άλλα χωριά της Εύβοιας με τις ομάδες διάσωσης πυροσβεστών να επιχειρούν την απομάκρυνση κατοίκων σε πιο ασφαλείας περιοχές.

Δύσκολες ώρες περνούν και οι χωρικοί στο Κυμάσι, καθώς η υπερχείλιση του ποταμού Κυμασιώτης πλημμύρισε τα πάντα στο χωριό.

Άσχημη είναι και η κατάσταση στις Ροβιές που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή επειδή πέρασαν μέσα από το χωριό τέσσερις ορμητικοί χείμαρροι που προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές.

Δραματική είναι η εικόνα και στο Μαντούδι, όπου σε πολλές περιοχές το νερό ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο.

Τα συνεργεία διάσωσης έχουν περιορισμένες δυνάμεις μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος, καθώς οι περίπου 50 πυροσβέστες που είναι στην Εύβοια διαθέτουν μόνο 28 οχήματα και δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ, όπως, επίσης, και μία ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με τον απαραίτητο εξοπλισμό και ένα άρμα. Όσο περνούν οι ώρες, αυτά δε φαίνονται αρκετά…

Αυτό εξηγεί και την εμφάνιση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Βασίλη Κικίλια, που βρίσκεται στη Βόρεια Εύβοια σε μία προσπάθεια να έχει αντίληψη της κατάστασης και να συντονίσει κατά το δυνατόν την παρέμβαση των δυνάμεων διάσωσης.

Ας σημειωθεί πως ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία μέτρησε πως έπεσαν από το πρωί  τουλάχιστον 210 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα.

Ανησυχία για υπερχείλιση του Σπερχειού ποταμού

Παράλληλα, ώρες αγωνίας ζουν σήμερα και κάτοικοι της Φθιώτιδας περιοχών που βρέχονται από τον Σπερχειό ποταμό καθώς όσο περνά η ώρα ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη των υδάτων λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης που νωρίς το απόγευμα έφθασε στο ίδιο επίπεδο με το οδόστρωμα στην περιοχή Φραντζή.

Σχετικό ρεπορτάζ της λαμιακής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας lamianow.gr αναφέρει πως και στη νέα γέφυρα στο Κωσταλέξι η στάθμη του ποταμού ανεβαίνει με αποτέλεσμα να διοχετεύεται μέρος του νερού σε παρακείμενα χωράφια όπου έχουν συσσωρευτεί φερτές ύλες και κορμοί.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως η έντονη βροχόπτωση σε σημεία του Σπερχειού ποταμού δεν αποκλείεται να οδηγήσει το βράδυ σε πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα.

Πρόβλημα και στο Σωτήριο Λάρισας

Νωρίς το απόγευμα, γύρω στις 16.00 μ.μ., οι κάτοικοι στο χωριό Σωτήριο της Λάρισας πήραν μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Η σύσταση των αρχών είναι να φύγουν προς τη Λάρισα μέσω Περιφερειακής Εθνικής Οδού Λάρισας-Βόλου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα