ΑΘΗΝΑ
07:08
|
02.05.2024
Βγαίνουν στη φόρα και μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ Άδωνη Γεωργιάδη και στελεχών της Huawei, εμπλέκοντας Σπυράκη και Καϊλή.
Τα μηνύματα ανταλλάχθηκαν μεταξύ Γεωργιάδη και Huawei
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην υπόθεση πιθανώς επιλήψιμων σχέσεων ανάμεσα στον νυν υπουργό Εργασίας και πρώην υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, με τον κινέζικο τηλεπικοινωνιακό Κολοσσό υψηλής τεχνολογίας Huawei επικεντρώνεται δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times που επιμένει πως ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας που αναρτήθηκε πριν λίγες ώρες στο Διαδίκτυο φέρνει στο φως και τα μηνύματα που αντάλλαξε ο Άδωνης Γεωργιάδης με στελέχη της κινέζικης εταιρίας στην Ελλάδα, έχοντας τον τίτλο: «Δώρα, Gadgets και Ελλάδα: Μία ματιά στην εκστρατεία Lobbying της Huawei».

Οι συντάκτες του ρεπορτάζ, Ελίζα Τριανταφύλλου και Άνταμ Σαταριάνο, αναφέρουν πως η υπόθεση ξεκινά από το Νοέμβριο του 2020 όταν στελέχη της Huawei αντάλλαξαν μηνύματα με θέμα τη συνάντηση με έναν «φίλο» και έναν «σύμβουλο» στην χώρα μας, επιδιώκοντας επαφές που αφορούσαν «κυβερνητικές συμβάσεις και έργα πρώτης προτεραιότητας» στην Ελλάδα, όπως το στήσιμο του τηλεπικοινωνιακού δικτύου πέμπτης γενιάς, 5G.

«Οι διευθυντές της Huawei συζήτησαν να δώσουν στους συμβούλους ένα smartphone Huawei Mate XS, το έξυπνο ρολόι GT 2 της εταιρείας και κρασί, σύμφωνα με εσωτερικά μηνύματα κειμένου και άλλα έγγραφα που εξετάστηκαν από τους New York Times» αναφέρει το ρεπορτάζ με τους συντάκτες να επισημαίνουν πως έχουν στη διάθεσή τους «πληθώρα μηνυμάτων» και «εσωτερικών επικοινωνιών της Huawei» που προσφέρει «μία σπάνια ματιά πώς η Huawei προσπάθησε να καλλιεργήσει σχέσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Ελλάδα, μία μικρή αλλά σημαντική χώρα για την εταιρία».

«Στις επικοινωνίες τους οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν την παροχή gadgets σε ανώτερο υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης και τον γιο του, την παροχή συσκευών σε αξιωματούχους της αστυνομίας και της μετανάστευσης και την οργάνωση μεταφορών για τις ελληνικές ρυθμιστικές αρχές κατά τη διάρκεια συνεδρίου του κλάδου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2021».

Προσθέτουν επίσης πως «τα μηνύματα δεν ανέφεραν εάν τα δώρα παραδόθηκαν τελικά ή εάν υπογράφηκαν συμφωνίες για έργα προτεραιότητας».

Επισημαίνουν πως η Ελλάδα «έχει υπερασπιστεί αξιόπιστα τα συμφέροντα του Πεκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, όταν η Κίνα παρείχε οικονομική βοήθεια για έργα όπως το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο κατέχει τώρα μια κινεζική κρατική εταιρεία» αν και πρόσφατα, η Ελλάδα «έχει αναπροσανατολιστεί περισσότερο προς τη Δύση». Αναφέρουν επίσης πως η κινέζικη εταιρία παρείχε υπηρεσίες τεχνολογίας στην ΕΡΤ, σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας κα το λιμάνι του Πειραιά, λες και αυτό από μόνον του είναι κάτι το επιλήψιμο…

Οι αναφορές σε Μαρία Σπυράκη και Εύα Καϊλή

Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ εμπλέκονται και τα ονόματα των Ελληνίδων ευρωβουλευτών που βρέθηκαν μπλεγμένες φέτος σε σκάνδαλα: την Εύα Καϊλή και τη Μαρία Σπυράκη. Όπως υποστηρίζουν, ο Τζάκι Τσεν (Jacky Chen), ανώτερο στέλεχος της Huawei στην ΝΑ Ευρώπη, «ζήτησε από τον Θ. Ταμβακίδη, διευθυντή στην Ελλάδα, να μιλήσει με την Εύα Καϊλή και τη Μαρία Σπυράκη, δύο Έλληνες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«”Ζητήστε υποστήριξη”, ανέφερε ο Τσεν σε μήνυμά του, προσθέτοντας: ”Μην κάνετε την Huawei πρόβλημα σε επίπεδο ΕΕ, αν είναι δυνατόν.”

Ο Ταμβακίδης απάντησε: Νομίζω ότι μπορώ ακόμα να την πείσω, αναφερόμενος στην κ. Καϊλή και περιγράφοντάς την ως φίλη που γνώριζε χρόνια».

Παρόλα αυτά, οι ρεπόρτερ τονίζουν πως δεν είναι ξεκάθαρο «αν η Huawei μίλησε με τους δύο υπεύθυνους χάραξης πολιτικής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες συλλήψεις και χημικά στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Κυβερνητική εμπλοκή στην… εμφιλοχώρηση Ινδών μεγιστάνων στην Ακρόπολη

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πάλι σκόνη από την Αφρική

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα