ΑΘΗΝΑ
20:39
|
28.04.2024
Περισσότεροι από 68.000, ο μισός πληθυσμός του θύλακα, πέρασαν σε αρμενικό έδαφος.
Διαλύονται όλοι οι κρατικοί θεσμοί έως την 1η Ιανουαρίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έως την αυγή του 2024, η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα πάψει να υφίσταται, καθώς διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος της, Σαμβέλ Σαχαρμανιάν, προβλέπει τη διάλυση όλων των κρατικών θεσμών έως την 1η Ιανουαρίου του 2024, βάζοντας και τυπικά τέλος σε κάθε προσπάθεια ανεξαρτησίας του αρμενικού θύλακα από το Αζερμπαϊτζάν.

Οι κάτοικοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα πρέπει να εξετάσουν τις «συνθήκες επανένταξης» του Μπακού για να λάβουν «μια ανεξάρτητη και ατομική απόφαση» για το αν θα παραμείνουν ή θα φύγουν από την περιοχή, προστίθεται στην σχετική ανακοίνωση ανακοίνωση.

Η απόφαση ελήφθη ως μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα, τόνισε ο Σαχαρμανιάν, προσθέτοντας ότι ως μέρος της, το Αζερμπαϊτζάν θα επιτρέψει το «ελεύθερο, εθελοντικό και ανεμπόδιστο ταξίδι των κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένων του στρατιωτικού προσωπικού που έχει καταθέσει τα όπλα», αναφέρουν αρμενικά μέσα ενημέρωσης.

Εντωμεταξύ, μέχρι σήμερα, Πέμπτη, το πρωί οι αρχές του Γερεβάν ανέφεραν ότι περισσότεροι από 68.000 πρόσφυγες, σχεδόν ο μισός πληθυσμός δηλαδή, ταλαιπωρημένοι μετά τον 10μηνο αποκλεισμό και απελπισμένοι μετά τη συνθηκολόγηση που ακολούθησε την αζέρικη επίθεση, πέρασαν σε Αρμενικό έδαφος, με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν να εκτιμά πως δεν θα παραμείνει κανείς κάτοικος αρμενικής καταγωγής στην περιοχή.

«Όλα δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα μείνει κανείς Αρμένιος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πρόκειται για μια άμεση πράξη εθνοκάθαρσης και απέλασης, για την οποία έχουμε προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα εδώ και πολύ καιρό», τόνισε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιχλάμ Αλίεφ επισκέφθηκε την πόλη Τζαμπραγιίλ στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ προκειμένου να επιθεωρήσει κατασκευαστικές εργασίες που εκτελούνται στην περιοχή.

Στην ανακοίνωση της προεδρίας δεν διευκρινίζεται πότε πραγματοποιήθηκε το ταξίδι, αλλά φαίνεται να είναι η πρώτη επίσκεψη του Αλίεφ στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, και την οριστική συνθηκολόγηση των αυτονομιστών.

Να σημειωθεί τέλος, ότι το Αζερμπαϊτζάν, κίνησε ποινικές διώξεις για «χρηματοδότηση τρομοκρατίας» και άλλα εγκλήματα εναντίον του Ρούμπεν Βαρντανιάν, πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης του Αρτσάχ που συνελήφθη χθες από τις αρχές ασφαλείας στην προσπάθειά του να περάσει στην Αρμενία και παραμένει προφυλακισμένος.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα