ΑΘΗΝΑ
01:41
|
02.05.2024
Πληθαίνουν οι επιθέσεις ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος ενώ η Γαλλία αποσύρει τα στρατεύματά της.
Πληθαίνουν οι ένοπλες συγκρούσεις με παραστρατιωτικές ομάδες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν στα νοτιοδυτικά του Νίγηρα σε επίθεση από ένοπλη παραστρατιωτική ομάδα, ενώ άλλοι πέντε έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο ατύχημα ενώ προσπαθούσαν να απαντήσουν στην επίθεση.

Οι θάνατοι την Πέμπτη έρχονται καθώς η πρώην αποικιακή δύναμη Γαλλία ετοιμάζεται να αποσύρει τα στρατεύματά της μετά από τις αίτημα της νέας στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα πριν από δύο μήνες.

Ο υπουργός Άμυνας του Νίγηρα, Σαλίφου Μόντι, δήλωσε ότι μια στρατιωτική μονάδα δέχθηκε «βίαιη επίθεση από αρκετές εκατοντάδες τρομοκράτες» στην πόλη Καντάτζι την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες.

«Κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης» που ξεκίνησε ως απάντηση στην επίθεση, «ένα τραγικό τροχαίο οδήγησε στην απώλεια πέντε γενναίων στρατιωτών μας», συνεχίζει η δήλωση του υπουργού.

Άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, είπε.

«Επιχείρηση έρευνας και σάρωσης της περιοχής βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του εχθρού», τόνισε ο υπουργός.

Η περιοχή Τιλαμπέρι, όπου σημειώθηκε η επίθεση, βρίσκεται στη λεγόμενη ζώνη των «τριών συνόρων» όπου συναντώνται ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι. Η περιοχή είναι ένα κρησφύγετο ανταρτών, ιδιαίτερα εκείνων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου μοιράζεται σύνορα με τη Νιγηρία, μαστίζεται ομοίως από επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ και του αντιφρονούντος κλάδου της, του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία της Δυτικής Αφρικής (ISWAP).

Οι ηγέτες του πραξικοπήματος που ανέτρεψαν την εκλεγμένη κυβέρνηση του Νίγηρα στα τέλη Ιουλίου είχαν επικαλεστεί την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα ως δικαιολογία.

Σύμφωνα με το Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED), ένα εγχείρημα που συγκεντρώνει τις ένοπλες συγκρούσεις, ο αριθμός των θανάτων από επιθέσεις ανταρτών στον Νίγηρα έχει αυξηθεί από τότε που οι στρατηγοί κατέλαβαν την εξουσία.

Ο πρώτος μήνας της διακυβέρνησης της χούντας στον Νίγηρα χαρακτηρίστηκε από 42 τοις εκατό αύξηση της πολιτικής βίας σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αναφέρει η έκθεση ACLED.

Στα μέσα Αυγούστου, τουλάχιστον 17 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σε μια ύποπτη επίθεση ανταρτών κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.

Ήταν η πιο γνωστή πολύνεκρη επίθεση στη χώρα μετά το πραξικόπημα.

Η Γαλλία ετοιμάζεται επί του παρόντος να αποσύρει –όπως ζήτησε η κυβέρνηση μετά το πραξικόπημα– ένα απόσπασμα 1.500 στρατιωτών που σταθμεύουν στον Νίγηρα ως μέρος μιας ανάπτυξης κατά της εξέγερσης στην περιοχή Σαχέλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η αποχώρηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι αρχές της χώρας μετά το πραξικόπημα «δεν ήθελαν πλέον να πολεμήσουν κατά της τρομοκρατίας».

Το πραξικόπημα κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ ήταν το τρίτο στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια, μετά από παρόμοιες ενέργειες στο Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, που και οι δύο ήταν κάποτε γαλλικές αποικίες.

Τα προηγούμενα πραξικοπήματα ανάγκασαν επίσης την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων, ενώ και οι τρεις χώρες έχουν γίνει στόχος επιθέσεων ανταρτών εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν περίπου 1.100 στρατιωτικούς στον Νίγηρα, δήλωσαν ότι θα «αξιολογήσουν» τα μελλοντικά τους βήματα μετά την ανακοίνωση της Γαλλίας ότι τα στρατεύματά τους θα αποσυρθούν.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα