ΑΘΗΝΑ
12:39
|
03.05.2024
Η επιτροπή χαρακτήρισε «επιτυχημένη» την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας - Για «πολιτικό πυροτέχνημα» έκανε λόγο ο Λευκός Οίκος.
H έρευνα θα επικεντρωθεί σε «καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση και διαφθορά»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, η έρευνα για πιθανή παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε δίκη με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και διαφθοράς.

Οι Ρεπουμπλικανοί χαρακτήρισαν «επιτυχημένη» την πρώτη ημέρα των εργασιών της επιτροπής, καθώς εκτιμούν πως παρουσιάστηκαν στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι η όλη έρευνα είναι αιτιολογημένη. Από την πλευρά του Λευκού Οίκου ανακοινώθηκε ότι η διαδικασία αντιμετωπίζεται ως «πολιτικό πυροτέχνημα».

Την έναρξη της έρευνας ανακοίνωσε προ ημερών ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος καταγγέλλει ότι ο Τζο Μπάιντεν επωφελήθηκε όσο διατελούσε Αντιπρόεδρος -από το 2009 έως το 2017- από τα επιχειρηματικά εγχειρήματα του γιου του, Χάντερ.

Όπως αναφέρει το BBC σε δημοσίευμά του, η εν λόγω έρευνα για την παραπομπή του Προέδρου σε δίκη παρέχει στους βουλευτές μεγαλύτερη νομική εξουσία να διερευνήσουν πιθανή ανάρμοστη συμπεριφορά, μετά από μήνες άκαρπων ερευνών των Ρεπουμπλικανών για τις δοσοληψίες του Δημοκρατικού, Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ακρόασης η έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως στον Χάντερ Μπάντεν και πολύ λιγότερο στον πατέρα του και πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικάνοι ισχυρίζονται ότι 53χρονος Χάντερ Μπάιντεν είχε αμφίβολης νομιμότητας δοσοληψίες στην Ουκρανία και στην Κίνα ενόσω ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017), κεφαλαιοποιώντας το δίκτυο επαφών και το όνομα του πατέρα του.

Ο Ρεπουμπλικανός Τζέιμς Κόμερ από το Κεντάκι, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας, ανέφερε ότι θα εξεταστούν περισσότερα από «δώδεκα αποδεικτικά στοιχεία», συμπεριλαμβανομένων email και τραπεζικών αρχείων, τα οποία, όπως είπε, θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο μέγεθος της «διαφθοράς και κατάχρησης δημόσιας εξουσίας» από πλευράς Τζο Μπάιντεν.

«Τουλάχιστον 10 φορές, ο Τζο Μπάιντεν είπε ψέματα στον αμερικανικό λαό αποκρύβοντας τις επιχειρηματικές συναλλαγές της οικογένειάς του», δήλωσε ο Κόμερ. «Ο αμερικανικός λαός απαιτεί κάποιος να λογοδοτήσει για αυτήν την κουλτούρα διαφθοράς», πρόσθεσε. Μετά το τέλος των εργασιών της επιτροπής ο Κόμερ ανακοίνωσε ότι επίκειται η έκδοση ενταλμάτων για τον Χάντερ Μπάιντεν και τον αδελφό του Αμερικανού προέδρου, Τζέιμς Μπάιντεν, προκειμένου να αποκτήσει η επιτροπή πρόσβαση σε προσωπικά και τραπεζικά τους αρχεία. Ο βουλευτής από το Κεντάκι προειδοποίησε ότι η μη συμμόρφωση των Χάντερ και Τζέιμς Μπάιντεν με την εν λόγω κλήτευση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ξεκαθαρίσει ότι «ουδέποτε» ασχολήθηκε ή συζήτησε με τον γιο του για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ωστόσο, ο Ντέβον Άρτσερ, πρώην συνεργάτης του Χάντερ Μπάιντεν, κατέθεσε στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι ο Τζο Μπάιντεν ήταν «παρών» σε τουλάχιστον δύο δείπνα με επιχειρηματικούς εταίρους του γιου του. Ο Άρτσερ διευκρίνισε πάντως πως δεν άκουσε τον Αμερικανό πρόεδρο να μιλά μαζί τους για… δουλειές.

Να σημειωθεί πως αν μια πρόταση μομφής περάσει από την αμερικανική Βουλή και φτάσει στη Γερουσία, εκεί χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων για να υπερψηφιστεί. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ σε εν ενεργεία πρόεδρο στην αμερικανική ιστορία. Τρεις πρόεδροι των ΗΠΑ παραπέμφθηκαν: ο Άντριου Τζόνσον το 1868, ο Μπιλ Κλίντον το 1998 και ο Ντόναλντ Τραμπ το 2019 και το 2021. Σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις η πρόταση μομφής δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Τζο Μπάιντεν: Ξενοφοβικές χώρες η Ινδία και η Ιαπωνία

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα