ΑΘΗΝΑ
06:45
|
28.04.2024
Η υπόθεση έχει μετατραπεί σε σύμβολο της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης και της διάβρωσης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Τουρκία.
Οριστική η ποινή για τον 65χρονο ακτιβιστή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ανώτατο εφετείο της Τουρκίας επικύρωσε, χθες Πέμπτη την ποινή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή για τον ακτιβιστή για τα πολιτικά δικαιώματα Οσμάν Καβαλά, και 18ετούς κάθειρξης για τέσσερις ακόμα ακτιβιστές για τη συμμετοχή τους στις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013

Οι ποινές τριών άλλων ακτιβιστών ανατράπηκαν, σε αυτό που ονομάστηκε «δίκη Γκεζί», που πήρε το όνομά της από το γνωστό πάρκο της κεντρικής Κωνσταντινούπολης όπου ξέσπασαν οι μαζικές διαδηλώσεις το 2013 μετατρέποντάς το σε κέντρο της εξέγερσης κατά της διακυβέρνησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο 65χρονος Καβαλά  καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς το δικαίωμα αναστολής τον Απρίλιο του 2022. Σε άλλα επτά άτομα επιβλήθηκε κάθειρξη 18 ετών με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης και της χρηματοδότησης των κινητοποιήσεων του 2013. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου θεωρήθηκε τότε ως σύμβολο της καταστολής των αντιφρονούντων στην Τουρκία και της διάβρωσης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Η Έμα Σινκλέρ Γουέμπ, αναπληρώτρια διευθύντρια της Human Rights Watch για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της Πέμπτης και χαρακτήρισε την καταδίκη ως «αβάσιμη». «Πρόκειται για μια τερατώδης κατάχρηση του συστήματος δικαιοσύνης, απόδειξη ότι τα δικαστήρια υπακούουν στην προεδρία», έγραψε στο X (πρώην Twitter).

Την απελευθέρωση του Καβαλά και των άλλων ακτιβιστών, ανάμεσά τους  και του δικηγόρου Τζαν Αταλάι, που εξελέγη βουλευτής τον περασμένο Μάιο, έχει ζητήσει επανειλημμένα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κρίνει ότι ο Καβαλά και άλλοι κατηγορούμενοι πρέπει να αποφυλακιστούν επειδή παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους, όμως η Τουρκία δεν εφάρμοσε την απόφαση και τώρα αντιμετωπίζει την πιθανότητα να της επιβληθούν κυρώσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα