ΑΘΗΝΑ
16:41
|
07.05.2024
Ο Τινούμπου ανακοίνωσε αύξηση για τους χαμηλόμισθους από τις 30 στις 55 χιλιάδες νάιρα. Ωστόσο αυτό απέχει πολύ από την αύξηση που ζητούν τα συνδικάτα.
1738BO-NIGERIA-STRIKE__O_
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Μπόλα Τινούμπου, ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, μια αύξηση στους μισθούς των χαμηλόμισθων κρατικών υπαλλήλων, προσπαθώντας να αποφύγει την πραγματοποίηση μιας πανεθνική απεργίας διαρκείας που έχει προγραμματιστεί αν ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα.

Σε ομιλία του για την 63η επέτειο της ανεξαρτησίας της Νιγηρίας, ο Τινούμπου ανακοίνωσε ότι ο οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι θα λάβουν επιπλέον 25.000 νάιρα (31 ευρώ) το μήνα για τους επόμενους έξι μήνες.

Το προσωρινό μέτρο έρχεται μετά από συνομιλίες με «εργάτες, επιχειρήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους», είπε ο Νιγηριανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι στοχεύει στην «ενίσχυση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού χωρίς να προκαλέσει αδικαιολόγητο πληθωρισμό».

Η αύξηση, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αυτόν τον μήνα, αυξάνει τον κατώτατο μισθό στα 55.000 νάιρα (72 ευρώ).

Την περασμένη εβδομάδα, το Εθνικό Εργατικό Κογκρέσο (NLC) και το Συνδικαλιστικό Κογκρέσο (TUC) στην Αμπούτζα κάλεσαν σε επ’ αόριστον απεργία που θα ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «απροθυμία» της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Το κόστος διαβίωσης και μεταφοράς στη Νιγηρία έχει αυξηθεί από τότε που ο Τινούμπου, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 29 Μαΐου, διέκοψε την επιδότηση των καυσίμων, στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Διαβάστε ακόμα:

Παράλληλα, υποτίμηση του νομίσματος της χώρας έχει αυξήσει το κόστος των αγαθών. Τον Ιούνιο, η Νιγηρία εγκατέλειψε την προηγούμενη συναλλαγματική της πολιτική, επιτρέποντας την ελεύθερη διαπραγμάτευση του νομίσματός της οδηγώντας το νάιρα σε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην ιστορία του.

Οι συνομιλίες με τα εργατικά συνδικάτα έχουν διακοπεί και πλέον τη θέση τους έχουν πάρει οι απεργίες, καθώς οι εργαζόμενοι κατηγορούν επιπλέον τον Τινούμπου για οικονομική κακοδιαχείριση. Τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν «προειδοποιητικές απεργίες».

Διαβάστε επίσης:

Ο Τζο Ατζαέρο, πρόεδρος του Εργατικού Κογκρέσου της Νιγηρίας (NLC), δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κατάσταση είχε γίνει τόσο άσχημη που πολλοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν για τη μεταφορά τους στη δουλειά.

Τα συνδικάτα απαιτούν να αυξηθεί ο μηνιαίος μισθός στα 255 $ (242 ευρώ).

«Μακάρι να μην υπήρχαν οι σημερινές δυσκολίες. Αλλά πρέπει να υπομείνουμε αν θέλουμε να φτάσουμε στην καλή πλευρά του μέλλοντός μας», είπε στη χθεσινή του ομιλία ο Τινούμπου, επαναλαμβάνοντας ότι δεσμεύεται για ενίσχυση της οικονομίας και μείωση του κόστους μεταφοράς.

Ο Νιγηριανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την ανάπτυξη «φθηνότερων, ασφαλέστερων λεωφορείων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) σε όλη τη χώρα», υποστηρίζοντας ότι θα κινούνται με ένα «κλάσμα των τρεχουσών τιμών των καυσίμων, επηρεάζοντας θετικά τους ναύλους των μεταφορών».

Η κυβέρνηση υπόσχεται επίσης επιδόματα σε 15 εκατομμύρια «ευάλωτα νοικοκυριά» από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Πληροφοριών της Νιγηρίας ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση την Κυριακή ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τους ηγέτες των κύριων εργατικών συνδικάτων και συμφώνησαν ότι «τα ζητήματα που αμφισβητούνται μπορούν να επιλυθούν μόνο όταν οι εργαζόμενοι είναι στη δουλειά, όχι όταν απεργούν».

Το NLC και το TUC «θα εξετάσουν τις προσφορές της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης με σκοπό την αναστολή της προγραμματισμένης απεργίας για να επιτρέψουν περαιτέρω διαβουλεύσεις», σύμφωνα με το υπουργείο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Κασσελάκης: Το πιο αριστερό πράγμα είναι να βελτιώνεις τη ζωή των συνανθρώπων σου

Amazon: Επένδυση 9 δισ. στη Σιγκαπούρη για επέκταση των υπηρεσιών cloud

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα