ΑΘΗΝΑ
22:43
|
06.05.2024
Οι 2 επιστήμονες άλλαξαν ριζικά την κατανόηση για το πώς το mRNA αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη απειλή της σύγχρονης εποχής.
Κάταλιν Κάρικο-Ντρου Γουάισμαν οι δυο νικητές του Νόμπελ ιατρικής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο επιστήμονες κέρδισαν σήμερα (2/10) το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για τις ανακαλύψεις που επέτρεψαν την ανάπτυξη εμβολίων mRNA κατά του COVID-19.

Το βραβείο απονεμήθηκε στην Κάταλιν Κάρικο, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Sagan’s στην Ουγγαρία και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, και στον Ντρου Γουάισμαν, ο οποίος πραγματοποίησε την βραβευμένη έρευνά του μαζί με την Κάρικο στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

«Μέσω των πρωτοποριακών ευρημάτων τους, τα οποία άλλαξαν ριζικά την κατανόησή μας για το πώς το mRNA αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, οι βραβευθέντες συνέβαλαν στον πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στη σύγχρονη εποχή», δήλωσε η επιτροπή που απένειμε το βραβείο.

Ο Τόμας Πέρλμαν, γραμματέας της Συνέλευσης των Νόμπελ, ανακοίνωσε το βραβείο και δήλωσε ότι και οι δύο επιστήμονες ήταν «συγκλονισμένοι» από την είδηση του βραβείου όταν επικοινώνησε μαζί τους λίγο, πριν από την ανακοίνωση.

Η Κάρλσον Χέντεσταμ, μέλος της επιτροπής που επέλεξε τους νικητές, δήλωσε για το έργο τους ότι «όσον αφορά τη διάσωση ζωών, ιδίως στην πρώιμη φάση της πανδημίας, ήταν πολύ σημαντικό».

Το βραβείο Νόμπελ φυσιολογίας ή ιατρικής κέρδισε πέρυσι ο Σουηδός επιστήμονας Σβάντε Πέμπο για τις ανακαλύψεις του στην ανθρώπινη εξέλιξη που ξεκλείδωσαν τα μυστικά του DNA του Νεάντερταλ, τα οποία παρείχαν βασικές γνώσεις για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ευπάθειάς μας σε οξεία λοίμωξη της COVID-19. Το βραβείο ήταν το δεύτερο στην οικογένεια.

Οι απονομές των Νόμπελ συνεχίζονται με το βραβείο φυσικής την Τρίτη (3/10), το βραβείο χημείας την Τετάρτη (4/10) και το βραβείο λογοτεχνίας την Πέμπτη (5/10). Το Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθεί την Παρασκευή (6/10) και το βραβείο οικονομικών επιστημών στις 9 Οκτωβρίου. Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο ύψους 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1 εκατομμύριο δολάρια). Τα χρήματα προέρχονται από κληροδότημα που άφησε ο δημιουργός του βραβείου, ο Σουηδός εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος πέθανε το 1896.

Τα χρήματα του βραβείου αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο κορώνες φέτος λόγω της πτώσης της αξίας του σουηδικού νομίσματος. Οι βραβευθέντες καλούνται να παραλάβουν τα βραβεία τους στις 10 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του Νόμπελ. Το φημισμένο βραβείο ειρήνης απονέμεται στο Όσλο, σύμφωνα με την επιθυμία του Άλφρεντ Νόμπελ, ενώ η άλλη τελετή απονομής πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Δανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Ακυρώνεται η τελετή αποφοίτησης στο Κολούμπια λόγω κινητοποιήσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα