ΑΘΗΝΑ
01:07
|
05.05.2024
Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος NewsClick κατηγορείται για κινεζική χρηματοδότηση, αλλά οι επικριτές λένε ότι πρόκειται για σκόπιμη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.
Έφοδος της αστυνομίας σε σπίτια δημοσιογράφων στο Νέο Δελχί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί, πραγματοποίησε έφοδο στα σπίτια πολλών διακεκριμένων δημοσιογράφων και συγγραφέων σε σχέση με μια έρευνα για τη χρηματοδότηση του ειδησεογραφικού ιστότοπου NewsClick.

Η αστυνομία κατάσχεσε κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές από τους κατοίκους των σπιτιών που δέχθηκαν έφοδο το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι ερευνούν τους ισχυρισμούς ότι το NewsClick πήρε παράνομα κεφάλαια από την Κίνα – μια κατηγορία που ο ιστότοπος αρνείται.

Οι επικριτές λένε ότι η κίνηση είναι μια σκόπιμη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Το NewsClick που ξεκίνησε το 2009 είναι ένας ανεξάρτητος ιστότοπος ειδήσεων και σχολιασμού της επικαιρότητας που είναι γνωστό ότι ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Το 2021, δέχθηκε έφοδο από την εφορία για ισχυρισμούς περί παραβίασης των κανόνων της Ινδίας για τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Μεταξύ εκείνων που φέρεται να δέχθηκαν επιδρομές την Τρίτη είναι ο συντάκτης του ιστότοπου Prabir Purkayastha, οι δημοσιογράφοι Abhisar Sharma, Aunindyo Chakravarty και Bhasha Singh, ο δημοφιλής σατιρικός κωμικός Sanjay Rajoura και ο ιστορικός Sohail Hashmi. Κάποιοι από αυτούς οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα για ανάκριση.

Η αστυνομία δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις επιδρομές, αλλά ο κ. Sharma επιβεβαίωσε την εξέλιξη στο X (πρώην Twitter) και είπε ότι η αστυνομία του είχε αφαιρέσει το τηλέφωνο και το φορητό υπολογιστή. Η κυρία Singh έγραψε επίσης ότι η αστυνομία είχε κατασχέσει το τηλέφωνό της.

Έρευνες πραγματοποιήθηκαν επίσης στο γραφείο του ιστότοπου στο Νέο Δελχί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Δελχί, Σούμαν Νάλουα, απέρριψε το αίτημα του BBC για σχόλιο και είπε ότι «θα κοινοποιήσει τις λεπτομέρειες όταν τις λάβει».

Σύμφωνα με αναφορές, οι επιδρομές σχετίζονται με μια υπόθεση που καταγράφηκε κατά του NewsClick τον Αύγουστο μετά από δημοσίευμα των New York Times που ισχυριζόταν ότι ο ιστότοπος είχε λάβει χρήματα από έναν Αμερικανό εκατομμυριούχο για τη διάδοση της «κινεζικής προπαγάνδας».

Ισχυρίστηκε ότι ο Neville Roy Singham συνεργάστηκε στενά με την «κινεζική κυβερνητική μηχανή μέσων ενημέρωσης» και χρησιμοποίησε το δίκτυο των μη κερδοσκοπικών ομάδων και εταιρειών του για να «χρηματοδοτήσει την προπαγάνδα της παγκοσμίως».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχηματίστηκε υπόθεση στις 17 Αυγούστου κατά του ιστότοπου. Το NewsClick έχει αρνηθεί κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες ως ψευδείς.

Από τότε που ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανέλαβε την εξουσία το 2014, μια σειρά από μέσα ενημέρωσης έχουν ερευνηθεί από την κυβέρνηση για οικονομικές ατασθαλίες, εγείροντας φόβους για την ελευθερία του Τύπου στη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου.

Νωρίτερα φέτος, υπάλληλοι της εφορίας έκαναν έρευνα στα γραφεία του BBC στην Ινδία, ανακρίνοντας το προσωπικό σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του οργανισμού στη χώρα. Οι έρευνες στο Δελχί και τη Βομβάη πραγματοποιήθηκαν εβδομάδες αφότου ο τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ένα ντοκιμαντέρ στο Ηνωμένο Βασίλειο που επικρίνει τον ρόλο του κ. Μόντι στις ταραχές στο Γκουτζαράτ το 2002.

Οι αξιωματούχοι της εφορίας κατηγόρησαν επίσης την εφημερίδα Dainik Bhaskar για φοροδιαφυγή το 2021 μετά την κριτική κάλυψη για τον χειρισμό της πανδημίας του κορονοϊού από την κυβέρνηση.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, μια ομάδα υπεράσπισης των δημοσιογράφων, έχει τοποθετήσει την Ινδία στην 161η θέση στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου φέτος. Ανέφερε ότι η κατάσταση στη χώρα έχει επιδεινωθεί από «προβληματική» σε «πολύ κακή» και τη συνέκρινε με το Τατζικιστάν (στην 153η θέση) και την Τουρκία (στην 165η).

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα