Το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι ο Μοχάμεντ Μοχάμεντ διορίστηκε ως πρεσβευτής της Συρίας στην Τυνησία. Οι δύο χώρες είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις από τα μέσα του 2011.
Ο Πρέσβης Μοχάμεντ Μοχάμεντ ορκίστηκε ενώπιον του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, ως πρεσβευτής της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας στη Δημοκρατία της Τυνησίας, ανέφερε το πρακτορείο.
Η Συρία και η Τυνησία ανακοίνωσαν τον περασμένο Απρίλιο ότι θα ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους, πάνω μια δεκαετία αφότου η Τυνησία διέκοψε τις σχέσεις της με τη Δαμασκό.
Οι συριακές αρχές δήλωσαν ότι «η επαναλειτουργία της συριακής πρεσβείας στην Τυνησία είναι μια απάντηση στην πρωτοβουλία του Τυνήσιου προέδρου Κάις Σαϊέντ, ο οποίος διόρισε πρεσβευτή για τη χώρα του στη Δαμασκό».
Διαβάστε ακόμα:
Η χώρα εξήγησε ότι «υπάρχει συνεχής επικοινωνία και διαβούλευση μεταξύ των δύο χωρών», επιβεβαιώνοντας τον συνεχή συντονισμό μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και των δύο κρατών για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων στην κανονική τους πορεία.
Ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σαϊέντ έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Ναμπίλ Αμάρ, να ξεκινήσει τη διαδικασία διορισμού πρεσβευτή στη Δαμασκό, μετά την αναβάθμιση της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Τυνησίας στη Συρία.
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ αποδέχθηκε τα διαπιστευτήρια του Μοχάμεντ Αλ Μαχτζούμπι ως πρεσβευτή της Τυνησίας στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας.
Επιστροφή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τυνησίας και Συρίας
Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Τυνήσιος πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία.
Νωρίτερα αυτό το έτος, ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ Αμάρ και ο Σύρος ομόλογός του, Φαϊσάλ Μεκντάντ, συζήτησαν γύρω από την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την αναβάθμιση της εκατέρωθεν διπλωματικής εκπροσώπησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τυνησία απέλασε τον πρεσβευτή της Συρίας το 2012. Η διπλωματική ρήξη, που έγινε όταν ο πρώην πρόεδρος Μονσέφ Μαρζούκι ήταν ακόμη στην εξουσία, επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση τότε.
Το 2015, η Τυνησία έκανε ένα βήμα προς την αποκατάσταση των σχέσεων, όταν διόρισε έναν προξενικό εκπρόσωπο στη Συρία για να παρακολουθήσει την κατάσταση των Τυνήσιων στην καταρρακωμένη από τον πόλεμο χώρα.
Επιδιώκοντας να εντοπίσει περισσότερους από 3.000 εξτρεμιστές Τυνήσιους μαχητές που πολεμούσαν δίπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, η Τυνησία διόρισε μια περιορισμένη διπλωματική αποστολή στη Συρία το 2017.
Διαβάστε ακόμα: