ΑΘΗΝΑ
17:09
|
07.10.2024
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θύμισε σήμερα τη φράση: «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει».
Ελεγκτικό Συνέδριο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απόφαση υπέρ των συμφερόντων ορισμένων εκ των συνταξιούχων του κλάδου των δικαστικών πήρε σήμερα το Ελεγκτικό Συνέδριο, που δεν είναι καθόλου «γενναιόδωρο» με ανάλογες προσφυγές συνταξιούχων άλλων επαγγελματικών κλάδων.

Με πλειοψηφία 28 προς 3 και δίχως ίχνος κοινωνικής συναίσθησης ή αιδούς, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισαν πως είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, διότι όφειλε η Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.

Ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νίκος Αγγελάρας, επωφελείται από την απόφαση

Έκριναν δηλαδή ότι εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016) και κατά συνέπεια οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012. Η απόφαση εννοείται πως δεν αφορά όλους τους άλλους κλάδους συνταξιούχων που υπέστησαν αιματηρές περικοπές αλλά και πρώην δικαστικούς-νυν συνταξιούχους που δεν κατέφυγαν στα δικαστήρια.

Επιπλέον, κρίθηκε πως το καταβλητέο ποσό της σύνταξής υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες. Οι συντάξεις των δικαστών δηλαδή πρέπει να προσδιοριστούν σε επίπεδα πάνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί το Μισθοδικείο.

Σε άλλο σημείο η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ότι «αρμόδιο για τον καθορισμό του χρονικού σημείου έναρξης των αποτελεσμάτων απόφασης επί τρίτων προσώπων, στα οποία εκτείνεται κατά το Σύνταγμα η δικαιοδοσία του, είναι το ειδικό κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστήριο».

Σύμφωνα με τα κριθέντα από τα δικαστήρια οι διατάξεις των άρθρων 1, 2, 4, 6, 7 και 8 του ν. 4387/2016, αντίκεινται, στις διατάξεις του άρθρου 26 του Συντάγματος και στις εξειδικεύουσες αυτές, ως προς τη δικαστική εξουσία, διατάξεις των άρθρων 87 παρ. 1 και 88 παρ. 2 του Συντάγματος, οι οποίες επιτάσσουν τη χορήγηση στους δικαστικούς λειτουργούς σύνταξης που να μην αποκλίνει ουσιωδώς από τις αποδοχές των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι έχουν τον αυτό βαθμό με εκείνον που κατείχαν οι συνταξιούχοι κατά την έξοδό τους από την ενεργό υπηρεσία, ώστε να διασφαλίζεται σε αυτούς επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανάλογο με το κύρος και την αποστολή του λειτουργήματος που ασκούσαν.

Τι είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο

Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας (μαζί με τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας). Είναι το ανώτατο δημοσιονομικό Δικαστήριο. Ταυτόχρονα έχει και διοικητικές αρμοδιότητες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανοίγει ξανά τα σύνορα σε σέρβικα προϊόντα το Κόσοβο

Σε «πλήρη» ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις της Ε.Ε. ο επικείμενος γαλλικός προϋπολογισμός

Κυβερνητικά μέτρα-ασπιρίνη για την αντιμετώπιση δημογραφικού και στεγαστικής κρίσης

7 Οκτωβρίου: Έναν χρόνο μετά η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα