ΑΘΗΝΑ
15:05
|
03.05.2024
Υπό την απειλή της δολοφονίας, της απαγωγής και της ένοπλης βίας ζουν οι δημοσιογράφοι στην Αϊτή.
Δύσκολες καταστάσεις βιώνουν οι δημοσιογράφοι στην Αϊτή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Διααμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) καταδίκασε την Τρίτη την κλιμάκωση της βίας κατά δημοσιογράφων στην Αϊτή, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης είναι μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν, απήχθησαν και έχασαν τα σπίτια τους καθώς η βία των συμμοριών έχει αυξηθεί.

Η IACHR είπε ότι περίπου δώδεκα δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους πρόσφατα καθώς κλιμακώθηκε η βία στη συνοικία Carrefour-Feuilles του Πορτ-ο-Πρενς. Η επιτροπή ανέφερε τις απαγωγές τουλάχιστον επτά δημοσιογράφων καθώς και τις ένοπλες επιθέσεις σε σπίτια και χώρους εργασίας των δημοσιογράφων.

Είναι καθήκον της Πολιτείας να αποτρέψει και να διερευνήσει αυτά τα γεγονότα, να τιμωρήσει τους δράστες τους και να εξασφαλίσει επαρκή αποκατάσταση στα θύματα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η IACHR.

Η χώρα της Καραϊβικής βιώνει κλιμάκωση της βίας από ισχυρές ένοπλες συμμορίες που έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, τροφοδοτώντας μια ανθρωπιστική κρίση που έχει εκδιώξει περισσότερους από 200.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους.

Μετά από αίτημα της κυβέρνησης της Αϊτής πριν από ένα χρόνο, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τη Δευτέρα την αποστολή διεθνούς ένοπλης δύναμης για να βοηθήσει την αστυνομία να αποκαταστήσει την τάξη, αλλά παρέμενε ασαφές πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η δύναμη ή πόσο καιρό θα χρειαζόταν για να φτάσει.

Η απάντηση στο αίτημα της Αϊτής για βοήθεια καθυστέρησε λόγω δυσκολιών να βρεθεί μια χώρα πρόθυμη να ηγηθεί την αποστολή βοήθειας για την ασφάλεια, έως ότου η Κένυα προχώρησε τον Ιούλιο με δέσμευση 1.000 αστυνομικών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα