ΑΘΗΝΑ
11:57
|
03.05.2024
Ο ΟΗΕ υπερψήφισε μια ξένη αποστολή ασφαλείας στην Αϊτή για την καταπολέμηση της βίας των συμμοριών που μαστίζουν τη χώρα.
Οι κάτοικοι της Αϊτής προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία των συμμοριών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξουσιοδότησε τη Δευτέρα μια ξένη αποστολή ασφαλείας στην Αϊτή, ένα χρόνο αφότου η χώρα της Καραϊβικής ζήτησε βοήθεια για την καταπολέμηση βίαιων συμμοριών που έχουν κυριεύσει σε μεγάλο βαθμό την πρωτεύουσά της Πορτ-ο-Πρενς.

«Περισσότερο από μια απλή ψηφοφορία, αυτή είναι στην πραγματικότητα μια έκφραση αλληλεγγύης προς έναν πληθυσμό που βρίσκεται σε κατάσταση αγωνίας», δήλωσε στο συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών της Αϊτής, Ζαν Βικτόρ Ζενέους. «Είναι μια αχτίδα ελπίδας για τους ανθρώπους που υποφέρουν για πάρα πολύ καιρό».

Το 15μελές συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, που συντάχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Ισημερινό, το οποίο εξουσιοδοτεί τη λεγόμενη Πολυεθνική Αποστολή Υποστήριξης Ασφαλείας «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» – δηλαδή μέχρι και να ασκήσει βία.

Η Κίνα και η Ρωσία απείχαν από την ψηφοφορία, επιφυλακτικές σχετικά με την έγκριση της γενικής χρήσης βίας σύμφωνα με το Κεφάλαιο 7 του ιδρυτικού Χάρτη του ΟΗΕ. Τα υπόλοιπα 13 μέλη ψήφισαν υπέρ.

Έχουμε προχωρήσει για να δημιουργήσουμε έναν νέο τρόπο διατήρησης της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, ανταποκρινόμενοι στις επανειλημμένες εκκλήσεις ενός κράτους μέλους που αντιμετωπίζει μια πολυδιάστατη κρίση εν μέσω ανησυχητικής σπειροειδούς βίας των συμμοριών, δήλωσε ο ανώτερος αμερικανός διπλωμάτης Τζέφρι Ντε Λαουρέντις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επέκτεινε επίσης το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ για να συμπεριλάβει όλες τις συμμορίες – ένα μέτρο που ήθελε η Κίνα. Αξιωματούχοι της Αϊτής είπαν ότι τα όπλα που χρησιμοποιούνται από συμμορίες πιστεύεται ότι εισάγονται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το εμπάργκο προηγουμένως ίσχυε μόνο για συγκεκριμένα άτομα.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση. Εάν το συμβούλιο είχε λάβει αυτό το βήμα νωρίτερα, η κατάσταση ασφαλείας στην Αϊτή ενδέχεται να μην είχε επιδεινωθεί σε αυτό που είναι σήμερα», είπε ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν στο συμβούλιο μετά την ψηφοφορία.

Η ανταπόκριση στο αίτημα της Αϊτής για βοήθεια καθυστέρησε λόγω του αγώνα να βρεθεί μια χώρα πρόθυμη να ηγηθεί μιας αποστολής βοήθειας για την ασφάλεια. Η Κένυα προχώρησε τον Ιούλιο με δέσμευση 1.000 αστυνομικών. Στη συνέχεια, οι Μπαχάμες δέσμευσαν 150 άτομα, ενώ η Τζαμάικα και η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα είναι επίσης πρόθυμες να βοηθήσουν.

«Αυτή η εντολή δεν αφορά μόνο την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά και την ανοικοδόμηση της Αϊτής – την πολιτική της, την οικονομική της ανάπτυξη και την κοινωνική σταθερότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κένυας Άλφρεντ Μουτούα σε ανάρτησή του αργά τη Δευτέρα στον λογαριασμό του X.

Υπάρχουν βέβαια και οι κριτικές που λένε ότι η βία των συμμοριών αποτελεί την αφορμή ώστε οι μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις να επέμβουν στην Αϊτή χρησιμοποιώντας ως κάλυψη την Κένυα και τις άλλες χώρες που έχουν προσφέρει τον στρατό τους.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα