ΑΘΗΝΑ
01:40
|
22.09.2024
Ένα σκίτσο του Πέντρο Χ. Μολίνα για τους απεργούς των ΗΠΑ και τις απειλές που καραδοκούν.
Του Πέντρο Χ. Μολίνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από 75.000 εργαζόμενοι νοσηλευτές, γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι στην αμερικανική εταιρεία Kaiser Permanente που διατηρεί στις ΗΠΑ 39 μεγάλα νοσοκομεία και δεκάδες κέντρα υγείας ξεκίνησαν απεργία. Διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις επειδή υπάρχουν σοβαρά κενά σε πολλά νοσοκομεία της αλυσίδας.

Στην 20ή ημέρα μπαίνει η απεργία των εργαζομένων στις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μάλιστα, η General Motors και η Ford ανακοίνωσαν την περασμένη Δευτέρα ότι απολύουν ακόμη 500 εργαζομένους σε τέσσερα εργοστάσιά τους, επικαλούμενες τις επιπτώσεις της απεργίας. Η κίνησή τους ήρθε μετά την ανακοίνωση του συνδικάτου των εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες UAW, την περασμένη Παρασκευή, για επέκταση της απεργίας σε ακόμη δύο εργοστάσια των GM και Ford. Οι απολύσεις δεν έχουν πτοήσει τους απεργούς, οι οποίοι αγωνίζονται για αυξήσεις μισθών που να συμβαδίζουν με το κόστος ζωής και για μια δίκαιη μετάβαση στην οικονομία των ηλεκτρικών οχημάτων χωρίς απώλειες στον βιοπορισμό των εργαζομένων. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν από τις 15 Σεπτεμβρίου περισσότερα από 20.000 -από τα συνολικά 150.000- μέλη της UAW σε 41 εργοστάσια σε 20 πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι ζημιές για το κεφάλαιο… εκτιμώνται στα 3,9 δισ. Δολάρια σύμφωνα με την εταιρεία Anderson Economic και ο σκιτσογράφος Πέντρο Χ. Μολίνα, με καταγωγή από τη Νικαράγουα, εστιάζει στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και πώς αυτή στο μέλλον θα στραφεί εναντίον της εργατικής τάξης. Το αφεντικό του Χόμερ Σίμπσον στο πυρηνικό εργοστάσιο του Σπρίνγκφιλντ ζητά από τον έμπιστό του απεργοσπάστη να αμολήσει τα σκυλιά της AI.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λίβανος: Πόλεμος… βομβητών

Γκολφ Κλαμπ

Νερό με… χρώμα-Έρχεται

Νέα σχολική χρονιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα