Το Συμβούλιο της Ρωσικής Κρατικής Δούμας θα συζητήσει, στην επόμενη συνεδρίασή του, την ανάκληση της επικύρωσης της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), ανακοίνωσε μέσα από το κανάλι του στο Telegram ο πρόεδρος του Σώματος Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, κάνοντας λόγο για απόφαση που ευθυγραμμίζεται με τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας.
Πρόσθεσε δε, ότι η απόφαση της Μόσχας, αποτελεί και μια προσήκουσα απάντηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα επικυρώσει τη συνθήκη, ενώ υπογράμμισε πως όπως ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της διεθνούς συνάντησης της λέσχης Valdai, πρόκειται για ένα «σημαντικό ζήτημα που αφορά την ασφάλεια της Ρωσίας και των πολιτών της».
«Η παγκόσμια κατάσταση έχει αλλάξει. Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες εξαπέλυσαν πόλεμο εναντίον της χώρας μας. Οι σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν νέες λύσεις», τόνισε ο Βολόντιν.
Σημείωσε επίσης ότι η επιτυχής δοκιμή του πυρηνικού πυραύλου Κρουζ Burevestnik και η ολοκλήρωση των εργασιών για τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat είναι σημαντικές για την εθνική ασφάλεια.
Η Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 24 Σεπτεμβρίου 1996 και απαγορεύει τις δοκιμαστικές εκρήξεις πυρηνικού φορτίου ακόμα και για ειρηνικούς σκοπούς. Η απαγόρευση ισχύει για όλες τις περιοχές (στην ατμόσφαιρα, στο διάστημα, υποβρύχια και υπόγεια) και είναι απόλυτη και συνολική. Η συνθήκη δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, το Ιράν και η Κίνα δεν την έχουν επικυρώσει, ενώ η Ινδία, η Βόρεια Κορέα και το Πακιστάν δεν την έχουν υπογράψει.
Από το 1945 έως την έγκριση της συνθήκης από τον ΟΗΕ, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.000 πυρηνικές δοκιμές, οι 1.032 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι 715 από τη Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Η Σοβιετική Ένωση έκανε τελευταία δοκιμή το 1990, ενώ οι ΗΠΑ το 1992.
Από το 1996 έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 10 πυρηνικές δοκιμές. Η Ινδία πραγματοποίησε δύο το 1998, το Πακιστάν επίσης δύο το 1998 και η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμές το 2006, το 2009, το 2013, το 2016 (δύο φορές) και το 2017, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.