ΑΘΗΝΑ
13:16
|
03.05.2024
«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στη [ρωσική] πυρηνική στάση που να απαιτεί αλλαγές στη στάση μας», σχολίασε σήμερα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία θα υπήρχε το ενδεχόμενο να προσφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων, μόνο εάν ετίθετο σε κίνδυνο η ίδια η ύπαρξή της, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Μιλώντας στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF), στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από περισσότερες από 100 χώρες, η Ζαχάροβα επανέλαβε ότι η Μόσχα θεωρεί τα πυρηνικά της όπλα ως ύστατο αμυντικό μέτρο.

«Οι πολιτικές πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας είναι καθαρά αμυντικού χαρακτήρα και η υποθετική χρήση πυρηνικών όπλων περιορίζεται σαφώς σε εξαιρετικές περιστάσεις», είπε η Ζαχάροβα.

Εξήγησε ότι τέτοιες περιστάσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο μιας επίθεσης, κατά την οποία θα χρησιμοποιούνταν πυρηνικά ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής ενάντια στη Ρωσία ή τους συμμάχους της ή «μια συμβατική επίθεση που απειλεί την ίδια την ύπαρξη του κράτους».

«Αυτό το θεμελιώδες σημείο παραμένει αμετάβλητο», τόνισε.

Η εκπρόσωπος συνέχισε επαναλαμβάνοντας ότι «η Ρωσία είναι πλήρως αφοσιωμένη στη θέση ότι δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί πυρηνικός πόλεμος». «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει νικητής σε κάτι τέτοιο», είπε, προτρέποντας και άλλες πυρηνικές χώρες να υιοθετήσουν αυτή τη στάση.

Οι δηλώσεις της Ζαχάροβα έρχονται αφότου την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ότι η Μόσχα θα ξεκινήσει την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία στις αρχές Ιουλίου, όταν θα είναι έτοιμες όλες οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις.

Η Ρωσία ανακοίνωσε για πρώτη φορά σχέδια να τοποθετήσει τέτοια όπλα στη γειτονική χώρα τον Μάρτιο ως απάντηση στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εξοπλίσει την Ουκρανία με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες διατηρώντας τμήματα του πυρηνικού τους οπλοστασίου σε μη πυρηνικά κράτη, όπως η Τουρκία, το Βέλγιο ή η Ιταλία.

Σχολιάζοντας το θέμα σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατήγγειλε την «πυρηνική ρητορική» της Ρωσίας ως «απερίσκεπτη» και είπε ότι το στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Ωστόσο, σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στη [ρωσική] πυρηνική στάση που να απαιτεί αλλαγές στη στάση μας».

Οι φόβοι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το τεράστιο πυρηνικό της οπλοστάσιο εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία αναζωπυρώθηκαν στη Δύση αφού στα τέλη του περασμένου έτους ο Πούτιν ανέφερε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή» της για να υπερασπιστεί τον λαό και το έδαφός της. Ωστόσο, ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα επιμείνει ότι η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικά όπλα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα